Diskuze na téma: Usychající cyprišek

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Jaroslav Šín , Vloženo: 22.9. 2021 14:55
Dobrý den,

chtěl bych poprosit o radu. Na zahradě mám vysázené Cyprišky, které tam rostou cca 5-8 let. Loňský rok mi začali z jedné strany „živého plotu“ usychat. Loňský rok to byly 2 kusy, kde jsem měl podezření na hraboše. Po vyrytí keřů jsem ale nenašel žádné díry. Každopádně jsem začal pro jistotu líčit jedové pasti, ale můžu říct, že hraboši nikde. Letošní rok mi uschly další tři cyprišky a včera jsem si všiml, že další dva začínají. Pokud se podívám blíže, tak nikde nevidím žádného parazita a i barva jehličí je u neoschlé části v pořádku. Rodiče, kteří bydlí cca 20 metrů ode mě, mají u plotu vysazený Tys, který loňský rok přerostl až přes plot. Někde se dočetli, že Tys může působit špatně na tyto Cyprišky tím, že z nich větr „něco zavane“. Každopádně se mi tohle jeví jako nesmysl. Nevíte, čím by mohlo tohle schnutí vznikat? Cyprišky 2x ročně hnojím a 2x ročně dodávám hořkou sůl (jaro + podzim). Je mi divné, že problém začal až po tolika letech. Také mám samozřejmě obavy, že přijdu o celý plot. Fota zasílám níže. Mockrát děkuji za jakoukoliv pomoc či zkušenost…

Autor: Martin , Vloženo: 27.9. 2021 15:44
Dobrý den,

nejčastějším ničitelem cypřišů bývají dva druhy škůdců: molovka jalovcová (drobný motýlek) a mšice korovnice, z houbových patogenů pak choroba Kabatina thujae. Může být obtížné rozpoznat, zda se jedná o škůdce nebo chorobu, projevy jsou v obou případech podobné - hnědnutí jehličí a zasychání stromu. Ke hnědnutí cypřišů může docházet ale i nedostatečnou půdní vlhkostí nebo naopak přemokřením.

Pokud jste neobjevil žádné stopy přítomnosti nějakého škůdce, může se jednat o houbovou chorobu. Ta se většinou objevuje v hustších porostech a na těžkých, málo propustných půdách. Jak se živý plot postupně rozrůstá a zahušťuje, vznikají lepší podmínky pro houbové napadení, navíc spory se v živých plotech šíří daleko rychleji než u jednotlivě stojících stromů. Postižené stromky by bylo dobré co nejdříve odstranit a ostatní ošetřit kontaktním fungicidem, příp. se zaměřit i na provzdušňování porostů i půdy.