Zpracování a skladování plodin
Jak se správně starat o plodiny ze zahrádky sklizené tak, aby dlouho vydržely; postupy zpracování.Dobromysl se zlatými listy
Na skalce léta pěstuji nízkou dobromysl s téměř zlatě zbarvenými lístky. Voní velmi pěkně, ale nejsem si jistá, zda ji mohu také používat v kuchyni, podobně jako klasickou dobromysl.
Rod dobromysl (Origanum) zahrnuje celou řadu druhů. Pro kuchyňské použití se nejčastěji používá dobromysl obecná (Origanum vulgare). Vyšlechtěna byla celá řada kultivarů, mezi kterými najdeme i několik žlutolistých (např. Thumble´s Variety, Golden Narrow, Aureum, Goldtaler, Golden Shine). Jejich použití pro kuchyňské účely je možné. Nejlépe, když si zkusíte trochu nasušit a porovnáte s klasickou dobromyslí.
Naopak některé další druhy dobromysli, např. dobromysl hladká (Origanum laevigatum), dobromysl okrouhlolistá (Origanum rotundifolium), dobromysl krétská (Origanum dictamnus), se využívají spíše jako okrasné druhy. Jejich listy sice také mají charakteristické aroma, ale jsou tužší, než listy dobromysli obecné.
Podobné příspěvky
-
Konzumace naklíčených brambor
Otázka:Je možné konzumovat brambory, které začaly klíčit?
-
Jak sušit mimózu
Otázka: Je možné sušit mimózu? Pokud ano, poradíte mi, jak si nejlépe počínat? -
Nejlepší čas pro sklizeň šalvěje
Otázka:Kdy je nejvhodnější sklízet šalvěj? Ráda bych si nějakou nasušila i na zimu. Díky, Lucka.
-
Co dělat, aby sklizené ředkvičky nevadly?
Otázka: Dobrý den, když sklidím ředkvičky a dám je do chladničky, jsou brzo hodně povadlé. Je tomu možné nějak předejít? Děkuji, Blanka.
max./min. teplota
0/-6°C
13. Leden, Pondělí
-
14. Leden, Úterý
max./min. teplota 1/-6°C min. přízemní teplota -6.8°C množství srážek 0.5mm -
15. Leden, Středa
max./min. teplota 2/-1°C min. přízemní teplota -1°C množství srážek 0mm -
16. Leden, Čtvrtek
max./min. teplota 3/-3°C min. přízemní teplota -3.5°C množství srážek 0mm