Diskuze na téma: Katalpa chřadne

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Eva Tesařová , Vloženo: 01.9. 2021 09:06
Dobrý den, moje na podzim zasazené katalpy chytly v létě padlí. Hned jsem je ošetřila, ale stromy dále chřadnou. Bílý povlak je pryč, ale listy jsou žluté a usychají. Nevíte čím by to mohlo být? Stromy jsou na slunném místě, půda je jílovitá, ale u stromů je víc než metr do hloubky ornice. Děkuji za radu

Autor: Lenka , Vloženo: 01.9. 2021 18:36
Dobrý den,
z popisu vašich potíží s katalpami mě napadá myšlenka, jestli jste pro ně zvolili správné stanoviště. Nebo možná i naopak, jestli je katalpa vhodný strom pro vaši lokalitu. Obecně by katalpa měla být celkem odolná, neměla by příliš podléhat chorobám ani škůdcům, pokud je ale vysazená na vhodném místě a má zajištěny potřebné podmínky (slunné stanoviště, dobře chráněné před silnějšími větry a případnými mrazy, dostatečně úrodná a spíš vlhčí půda apod.). Neuvádíte další podrobnější informace, např. v jaké lokalitě a nadmořské výšce se nacházíte nebo jak jste mladé stromky v zimě chránili proti mrazům a nepřízni počasí. Pravděpodobně byly katalpy po zimě oslabeny a jejich nedostatečná kondice pak způsobila, že podlehly infekci. Svou roli mohlo sehrát i chladnější a vlhké počasí během léta.
Autor: Eva Tesařová, Vloženo: 02.9. 2021 07:10
Dobrý den, děkuji za připomínky, poradíte nějakou pomoc proti tomu žloutnutí a sesychání? Děkuji
Autor: Magda , Vloženo: 07.9. 2021 11:23
Dobrý den,
pokud chcete použít chemické prostředky, poradí vám s výběrem v zahradnickém centru, ale především je potřeba zařídit katalpám ty podmínky, jak uvádí paní Lenka. Jinak se můžete točit dokola v bludném kruhu.
Autor: Ivan , Vloženo: 08.9. 2021 10:59
Dobrý den,
letos na jaře jsme vysadili katalpu. Pěkně obrazila novými listy, ale v létě se na horní straně listů objevily světlé (šedivé až bílé) skvrny (vypadalo to jako zaschlý prach). Použili jsme postřik proti padlí, ale nyní se listy zbarvují do světlezelena, až do žluta, některé vadnou (ale neodpodávají). Katalpa u sousedů prospívá, ale je pravda, že ji mají již déle. Ještě k podmínkám: Katalpa je na slunném místě, půda je zde těžší (jílovitá). Prosím o radu, zda použít nějaký postřik (jaký), popř. zda současný stav je projevem přizpůsobování se podmínkám první rok po vysazení a zda lze doufat, že příští rok se katalpa vzchopí.
Děkuji,
Autor: Magda , Vloženo: 09.9. 2021 16:59
Dobrý den, možná je problém ta jílovitá půda, chtělo by to spíš výživnou propustnou. V některých zahradách katalpa moc nejde, ale uvidíte časem, třeba se stromek postupně chytí. Podle mě to postřiky moc nevyřeší, spíš bych se snažila kypřit, provzdušňovat, rozumně zavlažovat, v případě hodně velké vlhkosti půdy zkusit nějakou drenáž, případně přihnojit dusíkatým hnojivem apod.