Diskuze na téma: Habr - hnědnutí listů

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Jan , Vloženo: 27.6. 2021 00:00
Dobrý den,
mám živý plot z habrů, který je již vzrostlý.
Několik let bez problémů, teď najednou se objevili jen na některých místech (není to plošné)
hnědé listy, viz přílohy.
Prosím, co to může být, co udělat, čím případně postříkat a přihnojit?
Je možné, že jsou po minulém týdnu ve velmi vlhké půdě.

Předem děkuji.

Jan

Autor: Karel K. , Vloženo: 29.6. 2021 14:20
Dobrý den, viděl bych to na houbu (možná padlí), ale souvislost s dešti v minulém týdnu se mi nezdá, tak rychle by se to asi neprojevilo. Zkuste postřik proti houbovým chorobám (Dithane, Rubigan), případně bych habr trochu přihnojil hnojivem pro okrasné dřeviny (dusík, fosfor, draslík). Živiny by mohly podpořit kondici stromů, aby víc odolávaly škůdcům i chorobám.
Autor: Jan , Vloženo: 29.6. 2021 22:07
Děkuji za reakci.
V zahradním centru kousek od nás na to koukala paní a říkala, že jí spíše příjde, jako by to bylo od teplé vody - ten plot sousedí se silnicí a dělá se tam při silných deštích laguna, kterou když projede auto, tak to hodně stříká směrem na habry, takže by to viděla spíše na kombinaci mechanického poškození tlakem a-nebo teplou vodou ohřátou od silnice, po které k nám stéká. Co si o tom prosím myslíte?

Soused ještě přišel s myšlenkou nějakého činidla typu Roundup, ale to se mi nezdá, to by ty listy byly "zdechlé", ne hnědé, ale voda nám stéká i z polí, tak nevím.

A na houby jsem již včera postříkal,
tak uvidíme.

Případně děkuji za další tip.

S pozdravem
Jan
Autor: Hynek , Vloženo: 01.7. 2021 08:13
Dobrý den, pokud habr začal hnědnout teď v parných dnech, tak by tam souvislost s teplou vodou ze silnice teoreticky možná být mohla, ale proč byl plot několik let bez problémů? Něco se v okolí změnilo oproti jiným rokům (nová silnice, nějaké úpravy polí atd.)?
Autor: Jan , Vloženo: 01.7. 2021 10:15
Protože nikdy nebylo tolik vody, aby stříkala dlouho a intenzivně od projízdějícíh aut, vždy voda tekla na druhé straně silnice, tentokrát to byla laguna.
Ale možná to není ten problém.