Diskuze na téma: Buxusy a jejich zažloutnutí

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Jakub , Vloženo: 01.4. 2023 18:00
Dobrý den,
mám prosbu. Potřeboval bych poradit jak zachránit/ošetřit tyto buxusy, které po zimě takto zhora zažloutly.
Buxusy pravidelně na jaře a podzim ošetřuji přípravkem DecisProtech proti housenkám, které je pravidelně napadají. Ale s tímto si nevím rady. Buxusy byly na podzim krásně zelené, a po zimě se takto zabarvily.
Předem Vám moc děkuji za radu.

Autor: Marek N. , Vloženo: 05.4. 2023 17:56
Dobrý den,
keře podle vašich fotek zasychají celkem hodně - poškozené části bych raději co nejdříve odstranil a doporučil bych vám buxus také dobře prohlédnout, zda nenajdete nějaké škůdce.
Potíže mohly nastat vlivem zimního počasí - buxusy reznou, pokud jsou v půdě, kde se drží hodně vody, ale také naopak, je-li příliš velké sucho a současně jsou umístěny na přímém slunci. Uvažoval bych i o těch housenkách, přestože uvádíte, že keře pravidelně proti nim ošetřujete. Jejich larvy však často přežívají zimu v půdě a na jaře znovu pokračují v devastaci. Nepříjemným škůdcem buxusů mohou být i mšice (některé nemusí být na první pohled ani dobře viditelné), možné je také houbové napadení v případě hodně vlhkého počasí..
Nejdůležitější je zjistit příčinu usychání, možností chřadnutí keřů je víc a k vyhodnocení dalšího postupu by bylo potřeba znát podrobnější informace.
Autor: Jakub , Vloženo: 20.4. 2023 10:32
Dobrý den,
díky za odpověď. Keře jsem ostříhal, tak uvidíme, co to udělá. Ještě zkusím až přestane pršet opět ošetřit DecisProtech. Ještě jednou díky moc!