Diskuze na téma: Ořešák

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Ondřej Šafránek , Vloženo: 24.6. 2021 23:53
Dobrý den,
mám na zahradě dva vzrostlé ořechy neznámého stáří (určitě 30+). Donedávna byla úroda ořechů každý rok poměrně hojná, ale v poslední době se začaly na listech objevovat černé skvrny a ořechy samotné jsou plesnivé. Dočetl jsem se, že se patrně jedná o plíseň (houbu), ale i když se snažím listí urychleně likvidovat a pálit, příliš to nepomáhá. Kromě toho mám strach, zda nemohou stromy uhnívat zevnitř? Jsou oba poměrně velmi blízko domu a velmi nerad bych, aby došlo k jejich zlomení nebo jinému poškození a následnému úhynu. Bohužel je zároveň velmi obtížné najít odbornou firmu s dobrými referencemi, která by byla schopna tento problém řešit (Benešov a okolí). Děkuji, pěkný den.

Autor: Adam , Vloženo: 28.6. 2021 12:16
Dobrý den,
přidám se s podobnou zkušeností. Máme také starý ořech a stejný problém s černými plody a napadenými listy, jen s tím rozdílem, že strom přímo neohrožuje dům.
Vaše obava je, myslím, na místě. Pokud jsou stromy v blízkosti domu, určitě bych se snažil sehnat odborníka k jejich posouzení i za cenu větší vzdálenosti/ceny. Je to přesně jak uvádíte ve svém dotazu, strom může zvenku vypadat celkem normálně a uhnívat uvnitř, laik to těžko pozná..
Autor: Pavel , Vloženo: 25.8. 2021 08:59
Mám to samé. Ořešák, kdysi plodil krásné vlašáky. Poslední dva roky je to katastrofa. Co jsem vypátral, jedná se snad o atraknózu, je to způsobené houbou Gnomonia leptostyla. Rady jsem získal porazit a spálit. Možná by pomohl nějaký fungicid, ale v nich se nevyznám.