Okrasná zahrada

Zodpovězené dotazy týkající se péče o okrasné rostliny, keře a stromy. Jak pečovat o skalku či trávník?

Vánoční stromeček v kvetináči

Nepřihlášený uživatel - Andrea Rybariková

Otázka: Dobrý deň, môžem uchovávať vianočný stromček (jedľa kaukazská) v kvetináči na balkóne v mrazoch do Vianoc? Škodí mráz takémuto stromu? Výška stromčeka je asi 80cm. Ďakujem Rybáriková
Odpověď:
Dobrý den, jedle kavkazská je odolná proti mrazům, několik stupňů pod nulou by ji nemělo ohrozit. Je třeba však vzít v úvahu několik skutečností, které by mohly ovlivnit kvalitu stromku. Důležité je zdraví a stáří stromku, zda byl pořízen u poctivého prodejce, který sazenice správně zapěstoval i uchovával. Dále je potřeba dodržet postup pozvolného přechodu stromečku ze zimy do teplé místnosti a naopak (více se můžete dozvědět v článku na http://www.zahrada-centrum.cz/clanky/nahled/330-stromek-klasicky-umely-nebo-v-kvetinaci). V domácím teplém prostředí by měl být stromeček v květináči umístěn co nejkratší dobu a na chladnějším místě v bytě, co nejdále od topení.


Podobné příspěvky

  • Katalpa roste jen do výšky

    Nepřihlášený uživatel - Ludmila Nováková

    Otázka: Dostala jsem malou katalpu, ale ona roste jen do výšky, už má asi 180 cm. Má olistěný celý kmínek, ale nedělá kulatou korunu. Mám s ní něco dělat, aby korunku měla?

    » zobrazit odpověď

  • Proč zasychá javor mléč?

    Nepřihlášený uživatel - Eva Čermáková

    Otázka:

    Koupili jsme na jaře javor mléč), kultivar Golden Globe. Měl tehdy vínovou barvu listů, na začátku léta přešla barva do žluto zelené a nyní jsou listy velice suché. Strom pravidelně zaléváme a je na slunném místě. Máme obavu, že usychá.

    » zobrazit odpověď

  • Cesmína kvete, ale neplodí

    Otázka:

    Před několika lety jsme si na zahradu vysadili cesmínu. Je už vysoká přes dva metry, každoročně kvete. Ale jsme zklamaní, že nemá červené plody. Děkujeme za případnou radu, Dvořákovi.

    » zobrazit odpověď

  • Záchrana nevzhledné levandule

    Otázka:

    Mám na zahrádce několik let starou levanduli lékařskou. Nevěnovala jsem jí delší čas větší pozornost. Postupem času se z ní stal nevzhledný keřík s množstvím holých - dřevnatých částí větví, které polehávají po zemi, ale na koncích stále rostou. Je možné ji nějak zachránit a nebo si mám raději pořídit novou rostlinu? Děkuji, Jiřina.

    » zobrazit odpověď