Ovocná zahrada

Nejen o jednotlivých druzích stromů, ale i jak a proč prořezávat a vysazovat.

Určení odrůdy jabloně

Nepřihlášený uživatel - hana hruba

Otázka: Kde je možné si v Praze nechat určit odrůdu jabloně? Mám na chalupě poslední cca 100 let starou jabloň, která stále rodí výborná jablka, ale musí ustoupit stavbě. Zbývají mi poslední jablíčka.
Odpověď:

Určování starých ovocných odrůd je poměrně náročná disciplína. Možná nejlépe, když zkusíte najít odborníky (pomology) v kraji, kde máte chalupu. Např. v Táboře se určováním starých ovocných odrůd zabývá ing. Zdeněk Buzek - www.tradicniodrudy.cz/poradenstvi-pomologie/, který navíc na svém webu uvádí podle čeho se nejlépe jednotlivé odrůdy určují.

Další možností je obrátit se na Český svaz ochránců přírody (ČSOP), nejlépe na některou z organizací, která se v oblasti, kde máte chalupu, zabývá mapováním starých a krajových odrůd ovocných stromů. Odborným garantem tohoto mapování je ing. Martin Lípa, více na stránkách ČSOP

Bude-li vaše pátrání úspěšné, budeme rádi, když dáte vědět, jak jste dopadla - kdo vám poradil a jakou odrůdu jste na chalupě měla.



Podobné příspěvky

  • Plíseň jablečných jadřinců

    Miloslav Krajíček

    Otázka: Dobrý den! Co způsobuje pesnivění jablečných jadřinců? Jablko zvenčí vypadá dobře, ale po jeho rozkrojení je v jadřinci plíseň, Děkuji za odpověď.

    » zobrazit odpověď

  • Jak přechovat sazenice stromku?

    Nepřihlášený uživatel - Roland

    Otázka:

    V půlce týdne jsem koupil prostokořenné sazenice stromků (jabloň a hrušeň). Od té doby jsem je nechal v kýblu s vodou v chladu a tmě. Nemám čas je teď hned sázet. Nejdříve se k výsadbě dostanu za dva týdny po nákupu. Nevadí, když je nechám ve vodě? Nebo je lepší je dát prozatím do substrátu? Jak to nejlépe udělat?

    » zobrazit odpověď

  • Skvrny na listech jahodníku

    Otázka:

    Na listech jahodníku, který je na stejném místě třetím rokem, se objevily skvrny s bělavým středem. Mám pocit, že skvrn stále přibývá. Budu rád, když mi poradíte. Bojím se v době blížící se sklizně používat nějaké nevhodné postřiky. Milan

    » zobrazit odpověď

  • Sloupový strom vyřeší problém s místem?

    Otázka: Máme docela malou zahradu a tak velmi zvažujeme, co si do ní můžeme dovolit vysadit. Zaujala nás nabídka sloupových stromů. Ale prý je to jen reklamní trik. Tak se bojíme, aby to nebyly zbytečně vyhozené peníze. Rodina Navrátilova.

    » zobrazit odpověď