Dříve než se pustíme do výkladu o česneku medvědím, jeho výhodách a zdravotních účincích, bude užitečné si připomenout některé základní skutečnosti o česneku běžně užívaném prakticky v každé domácnosti i veřejném stravování.



Česnek

Česnek (Allium) – nazývaný již ve starém Římě „králem koření“ je po staletí známý jako účinný prostředek proti nejrůznějším zdravotním potížím a neduhům, ale také tím, že svými vlastnostmi přispívá k oddalování procesu stárnutí, neboť chrání mozkové buňky a podílí se tak i  na zpomalování degenerace mozku.

Je  povětšinou obecně známé, že česnek se užívá jako podpůrný prostředek při zvýšeném krevním tlaku, pročišťuje cévy a celkově zlepšuje prokrvení organismu, příznivě působí na srdce a krevní oběh, na snižování hladiny tuků v krvi a proti ateroskleróze, ničí střevní bakterie a plísně, takže napomáhá i při střevních a zažívacích potížích. Možná ale nevíte, že česnek chrání také jaterní buňky a obsahuje i nezanedbatelné množství jódu.

Česnek bychom měli konzumovat preventivně průběžně, obsahuje totiž silice s účinnou sirnou látkou (alliin), dále vitaminy, minerální látky a hormony. Působí jako velmi účinné přírodní antibiotikum, které podobně jako penicilin ničí většinu mikroorganismů. Je tedy  úžasným a  nepostradatelným pomocníkem při léčbě chřipky i různých nachlazení, na což bychom zvláště nyní – v chladném podzimním počasí - neměli zapomínat.

Medvědí česnek

Česnek medvědí (Allium ursinum) s malými bílými květy a většími listy, které lze použít jako pažitku, řadíme k tzv. ozdobným česnekům. Pěstuje se i pro okrasu, ale současně je používán jako léčivá rostlina a zelenina. Vysazujeme ho na podzim. Jak ho začít pěstovat jsme již psali v článku „Jak získat medvědí česnek?“.

Svými léčivými vlastnostmi si však tento druh méně známého a přitom hojně rozšířeného česneku nejen u nás, ale i ve většině evropských zemí, naprosto nezadá s běžně používaným česnekem. Medvědí česnek obsahuje účinné silice, sirné složky, vitamin C a další látky, které podporují trávení, upravují činnost žaludku, urychluje hojení ran a ničí střevní parazity.

Účinky medvědího česneku

Medvědí česnek zaujímá již velmi dlouho své nezastupitelné místo v přírodní medicíně, ale v poslední době se stává velmi oblíbeným také u mnohých domácích hospodyněk,  neboť oplývá jednak již zmíněnými léčivými účinky a vlastnostmi stejně jako běžně užívaný česnek, ale navíc má jednu podstatnou přednost – jeho konzumace nikoho společensky neomezuje, lidově řečeno člověk po jeho užití nepáchne a může bez obav vyrazit za zábavou či do společnosti.

Dalšími nezanedbatelnými výhodami medvědího česneku oproti běžnému jsou dvě skutečnosti - nezpůsobuje pokles tlaku, což někteří citlivější jedinci mohou pociťovat u běžného česneku jako problém,  a dále nevadí prý ani pacientům s onemocněním žlučníku.

Medvědí česnek a včely

Medvědí česnek je též výhodnou rostlinou pro včelaře - v místech, kde se vyskytuje hojněji, je snůška z česneku v jarním období výborným podnětem pro další sběr. Výnosy medu pak mohou být nejen vyšší, ale i kvalitnější.