Překvapivá setkání s lišajem smrtihlavem

housenka lišaje smrtihlavaSetkání s lišajem smrtihlavem u nás bývají vzácná a často velmi překvapivá. Kromě pozorování dospělců, kteří v nočních hodinách přilétají za světlem, nacházejí občas jeho velké a atraktivně vybarvené housenky zahrádkáři. Vzácně hlášení o jejich výskytu pocházejí také od včelařů.



V žádném případě nemusíte mít obavy, že by vám tento motýl nadělal nějaké veliké škody. Spíš můžete mít radost ze setkání s poměrně vzácným živočichem, který k nám přiletěl z velké dálky. Informace o jeho výskytu (ať už motýla nebo housenky) uvítají organizátoři mapování motýlů na www.lepidoptera.cz

Motýl, který píská

Lišaj smrtihlav (Acherontia atropos) je náš největší lišaj. Je známý díky charakteristické kresbě ve tvaru lebky na hrudi. Výrazný má také zadeček – žlutý s černými příčnými pruhy. Rozpětí křídel dospělého motýla dosahuje až 13 cm.

Kresba předních křídel napodobuje kůru stromů. Díky tomu je motýl sedící na kmeni téměř neviditelný. V případě blížícího se nebezpečí se snaží využít moment překvapení. Nejprve roztáhne přední křídla. Pak se objeví žlutočerně pruhovaný zadeček a zadní křídla. V ohrožení dokonce vydává pisklavý zvuk.

Není divu, že se tak velkého a někdy i hlučného motýla lidé báli. Obavy z kouzel, která si s ním spojovali, mu často byly osudné. Lidé věřili, že jeho kouzlo zruší tím, když ho chytí a přibijí na dveře.

Lišaj smrtihlav je vynikající letec

Lišaj smrtihlav patří k tažným druhům motýlů a ve střední Evropě se objevuje ve dvou generacích. Prní přilétá z jihu a druhá se líhne v září a říjnu z kukel, které se vyvinuly u nás. Motýl je velmi zdatný letec, který dokáže překonat vzdálenost až 4 500 km. Ryhlost jeho letu může dosáhnout až 54 km/h. Oplozené samičky migrují na sever z oblastí severní Afriky a jižní Evropy. Vzdálenost, kterou uletí, ovlivňuje počasí. V příznivých letech zalétávají jednotlivé kusy až na Island.

Největší pochoutky: lilkovité rostliny a med

Vajíčka kladou samice lišaje smrtihlava většinou jednotlivě na rub listu nebo stonek živné rostliny. Mezi hlavní živné rostliny ve střední Evropě patří brambory (lilek brambor), kustovnice, durman, tabák, konopí, rulík pustoryl, brslen, na jihu oleandr a olivovník. Housenky nejsou příliš vybíravé. Pozorovány byly na 36 různými druzích rostlin. Větší škody v porostech však nepůsobí.

lišaj smrtihlav patří k největším evropským motýlůmHousenka dorůstá délky až 15 cm a objevuje se v několika barevných formách (žlutá, žlutozelená, hnědá). Na bocích mají housenky tmavé šikmé pruhy, na posledním článku mají charakteristický růžek.

Lišaj smrtihlav má velmi krátký sosák, takže jako jeden z málo lišajů nemůže sát nektar z květů za letu. Jako potravu vyhledává zejména květy zimolezu, brambor, jasmínu a tabáku. Aktivní bývá v době mezi soumrakem a půlnocí.

V oblibě má tento lišaj také med, za kterým proniká do včelích úlů. Často pro něj taková výprava bývá cestou poslední. Pokud vetřelce včely zpozorují, dokáží jej usmrtit svými žihadly. Z obřího lišaje pak v úle většinou zbude pouhé torzo – jakási mumie jeho černožlutého těla. Někteří včelaři se pak mylně domnívají, že jejich úl napadla nějaká obří vosa či sršeň.