kostřavy jsou oblíbené okrasné trávy Kostřavy (Festuca) jsou trsnatě rostoucí trávy, které obvykle dosahují výšky 15 – 30 cm, v některých případech až 40 cm. Výška a barva listů je závislá na odrůdě. Zvlášť oblíbené jsou zejména druhy i kultivary se stříbřitě zbarvenými listy a květy, mezi které patří například kostřava sivá (Festuca glauca). Objevuje se i pod označením kostřava popelavá (Festuca cinerea). Za nejmodřejší bývá označován kultivar Elijah Blue.



Barevné odstíny způsobuje vosková vrstva, která pokrývá listy a chrání rostliny před přílišným vypařováním vody. Proto tyto trávy tak dobře rostou na slunečných a suchých stanovištích. Původní přírodní druh byste mohli vidět na suchých pastvinách a loukách v jihovýchodní Francii a severozápadní Itálii.

Kostřavy zmlazujte každé 2 - 3 roky

Likvidace rostliny je to poslední, co můžete s kostřavou udělat. Pokud ji vysadíte na vhodné stanoviště, nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Ale určitě neponechávejte kostřavy dlouhé roky jejich osudu. Tyto trsnaté trávy totiž patří ke krátkověkým trvalkám. Dva až tři roky jim to na zvoleném stanovišti bude slušet. Ale pak "začnou plešatět" - jejich střed začne vysychat. Trs nezahyne, ale přestane plnit funkci elegantního prvku zahrady.

V takovou chvíli není třeba zoufat, stačí jen trs zmladit. Zmlazení můžeme provádět kdykoli v průběhu vegetace, ale nejvhodnějším obdobím je polovina léta (srpen).

Postup zmlazování snadno zvládnou i začátečníci. Vyjmeme trsy z půdy, mírně sestřihneme listy i kořeny a trs rozdělíme na několik nových, malých trsů. Kostřavám se nejlépe daří na plném slunci v chudých, písčitých či štěrkovitých půdách, které dobře vysychají. Po výsadbě malé trsy zalijeme a až do zakořenění je udržujeme mírně vlhké. Vůbec se nemusíme bát roztrhat původní trs na větší počet menších trsů.