krásnoplodka na podzimRodové jméno Calliacarpa (česky krásnoplodka) si tento keř opravdu zaslouží. Vědecké pojmenování má základ v řečtině (callos - krása, karpos - plod). Krásu plodů vyzdvihují i další národní názvy. V angličtině bývá označována Beautyberry (krásné bobule), podobně i v ruštině Красивоплодник. Drobounké plody sice nejsou vhodné ke konzumaci (ptáci jimi berou za vděk až ve chvíli, kdy už jinou potravu nemají). Plody ze všeho nejvíc připomínají drobné, kovově lesklé korálky.



Druhy krásnoplodek

Krásnoplodek, tedy keřů ozdobných svými drobnými plody, existuje téměř 150 druhů. Pro pěstování většiny z nich však u nás nejsou vhodné podmínky. Druhem, kterému se v našich podmínkách daří nejlépe, je krásnoplodka Bodinierova (Callicarpa bodinieri), původem z Číny, která dorůstá výšky 1 – 3 metry. Latinské druhové jméno bodinieri odkazuje na francouzského misionáře a botanika Emile-Marie Bodiniera (1842 – 1901). Při svém pobytu v Číně shromáždil úctyhodné množství herbářových položek. Není proto divu, že na jeho počest se jeho příjmení stalo součástí označení 188 druhů rostlin. K nejznámějším rostlinám nesoucím Bodinierovo jméno patří právě krásnoplodka.

V případě krásnoplodky Bodinierovy jsou plody fialové kuličky o velikosti 2 - 5 mm. Krásnoplodka kvete od července do srpna drobnými květy růžové barvy, které vyrůstají z paždí listů. Ale její květy jsou ve srovnání s plody poměrně nevýrazné. Plody dozrávají v září a říjnu a na keřích zůstávají i dlouho po opadu listů. Krásnoplodka Bodinierova (Calliacarpa bodnieri) nejlépe prospívá na slunečném a chráněném místě s výživnou, propustnou půdou. Pokud chcete, aby keř zdobilo co nejvíce plodů, pak je vhodné vhodné vysadit na zahradě krásnoplodky dvě, či ještě lépe tři. Nemáte-li ve vaší zahradě pro tolik keřů prostor, pak se poohlédněte po samosprašném kultivaru Callicarpa bodinieri var.giraldii "Profusion". Abychom předešli poškození mrazem, je vhodné v zimě chránit kořeny krásnoplodky listím.

plody zůstávají na krásnoplodce i dlouho v zimě