Kdy nejlépe květiny řezat?

hledík větší řežeme když rozkvete prvních 5 květůPrvním, a velmi důležitým krokem, je tzv. sklizňová zralost. Tady je malý tahák pro květy, které se v zahrádkách objevují v době vrcholného léta, případně začátkem podzimu:



  • astra čínská – téměř rozvité květy
  • hledík větší – počkáme, až rozkvete spodních 5 květů
  • jiřinka proměnlivá – plně nakvetlé
  • mečík - před otevřením prvního květu
  • chryzantéma – počkáme, až úbory dosáhnou dvou třetin konečné velikosti. Řezat můžeme také polorozvité i zcela rozvité květy

Čistota svědčí i řezaným květinám

Velký vliv na délku života řezaných květů má čistota váz. Nejlépe, když vázu před každým vložením květin čistě vymyjete a vydesinfikujete, vypláchnete a vysušíte.

Před vložením květin do vody odstraňte spodní listy tak, aby žádný list nebyl namočen ve vodě. Jinak dochází velmi brzy k hnilobným procesům. Těsně před vložením do vody zkraťte ostrým nožem spodní konce stonků o 2-3cm. Tím odstraníte zaschlá pletiva na konci stonku a zlepšíte příjem vody. Řez má být šikmý a hladký, nejlépe, když jej provedete pod vodou.

Do vody ještě před tím, než vložíte květiny, rozmíchejte výživu. Bývá v prodeji v květinářstvích v malých sáčcích pro jednorázové použití. Mezi lidmi koluje bezpočet "zaručených rad", co květinám ve váze pomůže. Jedině prodávané přípravky vám zajistí obsah všech potřebných složek ve správném poměru (tj. výživu květů, baktericidní složku, látku omezující žloutnutí a antietylenový přípravek).

Pokud jste nepřidali do vody výživu pro řezané květiny, pak ji denně vyměňujte. Při použití výživy stačí její výměna jednou za 2-3 dny.

Zátiší s ovocem a řezanými květinami nechte malířům

řezané květy v přítomnosti ovoce rychleji vadnouNa obrazech vypadá bohatá kytice naaranžovaná v blízkosti mísy plné ovoce báječně. Podobná zátiší však přenechejte malířům a fotografům. Důvod? Zralé plody některých druhů ovoce a zeleniny jsou velkým producentem etylenu. Zvýšená koncentrace etylenu působí nepříznivě na květiny jak před sklizní, tak i doma. Zvlášť citlivé na obsah etylenu v ovzduší jsou alstromérie, karafiáty, hledíky, lilie a orchideje.