1. Pečlivě naplánujte trasu



Ještě než se vydáte do divočiny, pečlivě si naplánujte trasu. Rozhodně nespoléhejte jen na technické vymoženosti jako mobilní telefon a GPS navigace a vezměte si s sebou také kompas a papírovou mapu oblasti, ve které se budete pohybovat. Zjistěte, kde jsou dostupné zdroje vody, tábořiště a připravte se na případné nebezpečné oblasti. Naučte se orientovat podle záchytných bodů jako jsou hory, řeky a další výrazné prvky v přírodě. Náročnost výletu plánujte také podle fyzických schopností jednotlivých členů výpravy.

2. Sbalte si potřebné vybavení

Zvolte vhodné vybavení podle délky výpravy a typu terénu. Kvalitní spací pytel, stan, vařič, dostatek vody a trvanlivé potraviny by měly být základními položkami na seznamu. Určitě se vým bude hodit také kapesní nůž, který vám pomůže při vaření, ale může posloužit také při stavbě provizorního přístřešku. Podívejte se na nože a nástroje pro bushcraft v e-shopu Sportano.

3. Nepodceňte oblečení

Také oblečení byste měli  měli přizpůsobit aktuálnímu počasí a terénu. Naučte se oblečení správně vrstvit, abyste mohli svůj oděv přizpůsobit proměnlivým podmínkám. Zaměřte se také na kvalitní obuv do terénu a pohodlné funkční ponožky. Kompletní oblečení pro vaši výpravu najdete na adrese https://sportano.cz/obleceni-pro-bushcraft.

4. Nezapomeňte lékárničku

Sestavte si komplexní lékárničku obsahující základní léky, náplasti obvazy, dezinfekci a další potřebné položky. Určitě se vám bude hodit také znalost základní kurz první pomoci. Pokud jdete ve skupině s alergiky, mějte pro ně nachystané potřebné léky.

5. Před odchodem informujte přátele

Před odchodem informujte někoho blízkého o svých plánech a předpokládaném návratu a mějte s sebou komunikační prostředky, například mobilní telefon s dostatečnou kapacitou baterie a ideálně i pořádnou powerbanku.

6. Buďte ohleduplní k přírodě a jejím obyvatelům

Buďte ohleduplní k přírodě a zkuste aplikovat "leave no trace" filozofii, což znamená, že zanecháte co nejmenší stopy svého pobytu. Nenechávejte po sobě odpadky a dodržujte bezpečnostní pravidla ohledně táboření.

7. Naučte se rozpoznávat místní faunu a flóru

Zjistěte si, jaká zvířata a rostliny obývají oblast, do které se chystáte. Některá zvířata mohou být nebezpečná, a proto je dobré vědět, jak se v případě nebezpečí zachovat. Respektujte jejich přirozené prostředí a snažte se minimalizovat narušení jejich životního prostoru. Hodí se také vědět, které rostliny či houby můžete ochutnat a které jsou naopak jedovaté.

8. Pobyt v přírodě je idální příležitostí pro focení

Vyrazíte-li do volné přírody, nezapomeňte si s sebou vzít fotoaparát, nebo alespoň mobil s dobrým foťákem. Během treku se vám moho naskytnout neopakovatelné scenerie, které by bylo škoda nezaznamenat. Myslete však na to, aby vás tato výbava během výletu příliš neomezovala.

9. Kdo je připraven, není překvapen

Správná příprava a výbava je klíčem k bezpečné výpravě do divočiny. Bez ohledu na vaše dovednosti a zkušenosti buďte vždy připraveni na nečekané situace a respektujte přírodu. S tímto průvodcem byste měli všechny předpoklady pro nezapomenutelný zážitek z divoké přírody.