Hlavní dilema, které řešíte u malého balkonu, je jeho limitovaná plocha. Zpravidla máte k dispozici pouze několik metrů čtverečních (2,5 – 4 m²). Dobrou zprávou je, že jeho zařízení je věcí dobře promyšleného způsobu a funkčního využití malé vnější plochy.



Pro začátek si ujasněte vaše potřeby a představy ohledně sezení, skladování věcí, možností odpočinku, stolování i osvětlení. V úvahu vezměte vaše estetické cítění a preferovaný styl skříněk na balkon, nábytku a dekorací.

Klidně vsaďte na minimalistický styl balkonového sezení, na vizuální spojení s obývákem či kuchyní nebo na zelenou džungli se spoustou rostlin a květin.

Nábytek na malý balkon

První věci, o kterých rozhodujete při zařizování malého balkonu, je podlaha a volba vhodného balkonového nábytku.

Balkonové podlahy jsou většinou betonové. Beton je sice trvanlivý, ale nepříliš vábný na pohled a pohodlný na nohy. Pro moderní balkony se perfektně hodí venkovní dlaždice (klidně i dřevěné), které jsou odolné a hezky vypadají. Pokud ovšem o dlaždice nemáte zájem, tak můžete použít barvu na betonovou podlahu, která vám ji jednak zpestří a jednak ochrání. 

Při výběru balkonového nábytku myslete na to, že bude pod vlivem výkyvů počasí. Pro malé balkonové sezení zvolte odolné materiály jako plast, ratan, kov či lehké dřevo, které zároveň nevyžadují větší údržbu. Buď vytvoříte místo jen k sezení v měkkých křeslech, nebo si dopřejete doslova kavárenský či bistro styl. Rozhodnete-li se pro umělý ratanový nábytek, oceníte dlouhou životnost a snadnou manipulaci.

Tip: Ratanový nábytek patří mezi nejoblíbenější typy nábytku, které se využívají nejen v interiéru, ale také v exteriéru. Chcete-li mít stylový nábytek z ratanu, který vydrží dlouhá léta, přečtěte si pár tipů na údržbu umělého ratanového nábytku.

ratanový nábytek

Pokud máte z balkonu krásný výhled a chcete si jej užívat při snídani, proměňte zábradlí na barový stolek. Když chcete na balkoně cvičit ranní jógu a večeřet při svíčkách, vyberte si skládací stůl či celý skládací bar.

Dekorace jako pastva pro vaše oči

Jedinečnost a styl vašeho malého balkonu zvýrazní vybrané dekorace a doplňky. Díky podsedákům, polštářům, dekám i kobercům bude působit teplo a příjemně. Použijete-li výrazné barvy doplňků, dodáte mu hravost i svěžest.

Zeleň na malých balkonech je vždy vynikající nápad. Květiny a rostliny vybírejte podle orientace balkonu, co se týče dopadu slunečních paprsků během dne. Na balkonové zahradě se dobře daří muškátům, begoniím, ale také bylinkám a bambusu. Kvůli šetření místa můžete použít závěsné truhlíky na zábradlí balkonu, zavěsit květináče ze stropu balkonu či udělat malou vertikální zahrádku.

Díky zeleným rostlinám vytvoříte oázu klidu a zároveň se rozloučíte se zvědavými sousedy. S tím vám pomohou i zástěny na balkon nebo látkové závěsy.

Atmosféru malého balkonu podtrhnete náladovým osvětlením - lucernami různých velikostí, klasickými svíčkami, řetězovými světly rozvěšenými na zábradlí nebo na stropě.

Netradiční inspirace pro malý balkon

Vůbec se nemusíte držet klasického zařízení. Naberte odvahu a zužitkujte naše originální inspirace na malý balkon.

Oblečte vybraný kus balkonového sezení do zábavné barvy, jako je modrozelená, korálová nebo zářivě žlutá. Vždy, když vyjdete ven, dopřejete si také dávku radosti.

Udělejte si sezení v kombinaci s úložným prostorem či úložnými boxy. Tak využijete malý balkon i pro skladování

Obzvlášť malý balkon se může zříci židlí ve prospěch nádherného houpacího křesla.

Pokud budete na balkoně více lenošit, podřímávat či se opalovat, vynechejte balkonové sezení a vytvořte si lehátko od zdi po zábradlí.

Závěsy jsou ideální jak pro vytvoření soukromí, tak pro příjemný stín v hodinách, kdy na balkon doslova praží. Můžete je přizdobit malými světýlky a atmosféra romantického večera nepotřebuje už nic jiného.

Tip: Hlavní důvod proč zpravidla řešíme jak si zařídit malý balkon je ten, že uvažujeme o přestěhování do menší domácnosti a nevíme si rady jak postupovat. Inspirujte se tipy a triky na stěhování nábytku z většího bytu do menšího.

Výjimečný prostor podle vašich představ

Malý balkon je prostor, se kterým si můžete dokonale pohrát i přes malou plochu a s ohledem na vaše osobní potřeby. Chce to více přemýšlení o rozložení balkonového nábytku, experimentování s dekoracemi a zelení, ale také hledání netradičních řešení.

Důležité je, abyste si vytvořili příjemné prostředí, kde si odpoledne odpočinete s kávou v ruce, večer posedíte s rodinou nebo přáteli a leckdy přečtete zajímavou knihu. Jednoduše si ho naplno užijete po celý rok.