Imunita – jak ji posílit?

Náš imunitní systém je zodpovědný za boj proti škodlivým organismům. Na otázku, co je to imunita, se nabízí složitá odpověď. Jde totiž o souhrn různých mechanismů, které nás chrání před onemocněními. Zjednodušeně však lze říci, že imunita je ochrannou linií, která zabraňuje vstupu patogenů do našeho těla. Díky posílení imunity zvládnete odolávat typicky podzimním onemocněním jako je nachlazení, kašel a rýma, či chřipka.



Je důležité o svůj imunitní systém pečovat, aby zvládl spolehlivě rozpoznat škodlivé viry a bakterie a bojovat proti nim. Způsobů, jak posílit imunitu, je celá řada. Jedním z nich je zdravá životospráva, snažte se minimalizovat stres, dopřejte si zdravý spánek. Chybět by neměla ani zdravá výživa plná vitamínů. Důležité je zařadit do jídelníčku sezónní ovoce, stejně důležitá je i zelenina. Jde o přírodní zdroje plné prospěšných látek, které podporují náš imunitní systém. Mnoho z nich najdete na své zahradě.

Šípky plné vitamínů

Podzim je ideálním obdobím pro sběr šípků. Tyto drobné plody jsou nabité spoustou vitamínů. Jde o kvalitní zdroj vitamínů A, B, C, E, K. Právě vitamíny na imunitu působí velmi příznivě. Proto se můžete setkat i s doplňky na imunitu, které obsahují různé vitamíny a minerály. Šípek je perfektním přírodním prostředkem pro posílení imunity u dětí i dospělých. Jde o silný antioxidant, který zbavuje tělo volných radikálů. Z šípků si můžete vyrobit sirup, čaj, či je konzumovat jen tak.

Kopřiva pro detoxikaci organismu

Kopřiva sice nepatří mezi zrovna oblíbené rostliny na zahradě, ovšem vyplatí se mít pár těchto rostlin k dispozici. Jde o oblíbenou bylinu, která je známá pro různé zdravotní benefity. Obsahuje vitamíny A, C a vápník a železo. Pomáhá tak proti revmatismu, chudokrevnosti a kožním problémům. Zároveň dokáže zbavit organismus škodlivých látek. Kopřivu lze využívat čerstvou, pro podzimní období je pak vhodné si nasušit listy do zásoby. Připravit si z nich můžete čaj, pokud navíc přidáte šípky, rakytník, bylinky či med, podpora imunity je v podstatě zaručená.

Česnek jako superpotravina

Zásoba domácího česneku by vám doma neměla chybět. Česnek má v kuchyni rozhodně své místo, přidat ho lze do různých pokrmů. Ovšem jde také o jídlo na imunitu, které je pro organismus velmi prospěšné. Česnek je nabitý řadou prospěšných látek, které mají pozitivní účinky zejména na obranyschopnost organismu. Pomáhá v boji pro bakteriím a virům, je tak využíván i při léčbě onemocnění. Pokud vás však skolí viróza či chřipka, přijdou vhod i léky na nachlazení.

Bylinky pro podporu imunity

Perfektní posílení imunitního systému nabídnou také různé bylinky ze zahrady. Vyplatí se tedy vědět, jaké bylinky uskladnit na zimu. Připravit si z nich můžete čaj, který vás zahřeje, posílí imunitu nebo podpoří dýchací cesty. Mezi ty nejlepší bylinky patří: 

  • meduňka, 
  • tymián, 
  • heřmánek, 
  • mateřídouška, 
  • šalvěj,
  • ženšen. 

Bylinné čaje s medem si oblíbí i děti, jde tak o skvělý zdroj, který nabízí vitamíny pro děti na imunitu.

Tyto potraviny se rozhodně vyplatí zařadit do jídelníčku, nejen na podzim. Pro podporu imunity jsou vhodné také různé doplňky stravy – multivitaminy, betaglukany, bylinné výtažky a podobně. Nabízí jednoduchý způsob, jak tělu poskytnou všechny potřebné látky pro silnou imunitu.