Pokud vás zajímá původ jalovce viržinského, museli byste zavítat až do daleké severní Ameriky. Na tamějších vápencových pohořích se totiž jalovci náramně daří. Jedná se o velmi nenáročnou dřevinu, díky čemuž ji můžete najít i na opuštěných pastvinách nebo polích. Na chudých půdách se jalovec viržinský dorůstá poměrně nízkého vzrůstu – jen ve velikosti keře. Pokud se mu však daří, dosáhne výšky i 5-20 metrů. Zajímavostí je jeho pomalý růst a dlouhá doba života. Ten úplně nejstarší se dožil úctyhodného věku 795 let.Jalovec viržinský



Kultivar jalovce viržinského do vaší zahrady

Do své okrasné zahrady si můžete pořídit kultivar jalovce viržinského nesoucí označení Grey Owl. Jeho hlavní předností je především nenáročnost pro pěstování, hodí se tak i pro začátečníky. Dobře snáší jak žhavé sluneční paprsky, tak i zimní mráz.

Popisovaný kultivar se dále obejde i bez opravdu kvalitní půdy. Zvládne jak tu kamenitou či štěrkovitou, lépe však roste v nějaké propustné a lehčí. Pozor si dávejte jen na trvalé přemokření.

Umístění jalovce viržinského v zahradě

Zajímá vás, v jakém zákoutí vaší zahrady jalovec nejvíce vynikne? Díky jeho modrošedé barvě krásně oživí celou kompozici a hodí se zejména do zahrad inspirovaných Středozemím. Dřevinu zasaďte jako solitéru nebo jako součást skalky či vřesoviště. V letních měsících se navíc dočkáte omamné vůně.

Více informací najdete na www.okrasne-stromy.cz.