Důvodů je zřejmě několik – některá semena mívají nízkou úspěšnost klíčivosti, problém může činit i ne zcela snadná sklizeň nebo lepkavá mléčná šťáva, vytékající při zpracování kořene. Některé zahrádkáře mohou tyto potíže odradit, ovšem léčivé účinky rostliny jsou natolik výrazné, že se určitě vyplatí vynaložit trochu námahy a vynalézavosti k překonání průvodních potíží při pěstování. 



Černý kořen aneb hadí mord

Historické prameny uvádějí, že černý kořen /Scorzonera hispanica/ se jako zelenina využívá již po několik století. Neobvyklý botanický název „hadí mord“ rostlina obdržela podle pověstí pro své významné pozitivní účinky proti nemocem a hadímu uštknutí. Některé prameny dokonce uvádějí, že pokud se černý kořen podaří hadovi umístit do úst, zahyne.

Černý kořen je vytrvalá hvězdnicovitá rostlina, která se svým vzhledem podobá petrželi, liší se však tmavě černou barvou pokožky a dužninou. Ta je sněhově bílá, jemná a křehká. Při poškození či naříznutí kořene z dužiny vytéká hustá tekutina barvy mléka, brzy však zasychá a vytvoří na místě ochranný povlak. V prvním roce pěstování rostlina vytváří asi 30 cm dlouhý kořen.

Podmínky pro pěstování černého kořene

Černý kořen potřebuje ke svému růstu lehkou, propustnou půdu, bez kamení a přiměřeně vlhkou.  K docílení dobrých výnosů je nejlepší také půda středně humózní a na podzim hluboce zkypřená. Vyšlechtěné odrůdy totiž dorůstají do hloubky až 40 cm a pokud nemají dostatečný prostor, nemohou vyrůst rovné hladké kořeny. V mělké půdě jsou kořeny všelijak pokřivené či poškozené. Vhodným místem pro výsev je spíše slunečné stanoviště nebo místo v polostínu.

Tato rostlina nesnáší hnojení chlévským hnojem, pro doplnění humusotvorných látek je nejvhodnější uleželá kompostovaná zemina, kterou vpravíme do půdy před prvním výsevem a pak na počátku léta. V létě můžeme lehce pohnojit hnojivem bohatým na vápno, to napomáhá k vytvoření silnějších kořenů. 

Vegetační období černého kořene trvá 6-7 měsíců, vyséváme ho proto velmi brzy na jaře (únor, březen), nejlépe ihned, jakmile nám dovolí počasí a stav půdy. Sklizeň je možná od podzimu až do příchodu mrazů. Ve výše položených oblastech s kratším vegetačním obdobím se černý kořen vysévá v srpnu, příp. v září a sklízí se v dalším roce na podzim. I jarní výsev je v těchto oblastech možný, ale sklízet lze většinou stejně také až druhý rok. Kořeny jsou pak silnější a větší, zatímco u jednoletých rostlin bývají tenčí, zato však jemnější chuti.

černý kořen kvete žlutými květy

Pro úspěšné pěstování černého kořene potřebujeme kvalitní semena

Kořen černý má klíčivost pouze jeden, max. 2 roky. Stvoly se žlutými květenstvími a příjemnou vůní narůstají většinou až ve druhém roce pěstování, výjimečně již v prvním. Vlastní vypěstovaná semínka, která můžeme sbírat nejdříve koncem srpna nebo v září, mívají delší klíčivost. Pokud je nakupujeme, vyplatí se věnovat více pozornosti výběru a rozhodně se orientovat na specializovaná zahradnická centra nebo semenářské obchody, kde více zaručují odolnost proti chorobám a vyšší procento úspěšné klíčivosti.

Sejeme do řádků v odstupu 20-30 cm, rýhu pro semínka vyhloubíme 2-3 cm. Semínka rozmisťujeme řidčeji, aby vzešlé rostlinky nebyly husté. Řádky záhonu můžeme také navršit hlínou do tzv. kopečků (podobně jako při sázení brambor) a vytvořit tím lepší podmínky pro volný růst kořenů. Jakmile rostliny vzejdou, vyjednotíme je na vzdálenost asi 10 cm. Během vegetace je potřeba černý kořen plít, okopávat a rovnoměrně zalévat.

Co s černým kořenem přes zimu?

Je zcela mrazuvzdorný a pro běžnou potřebu se sklízí zpravidla nejdříve od října. Sklizeň je možná i později, prakticky kdykoliv během zimy až do příchodu mrazů, nebo pak ponecháme kořen na záhonu a sklízíme na jaře, po rozmrznutí půdy. Dlouhé kořeny jsou křehké a musíme je tedy vyrývat opatrně dlouhým rýčem, aby se nepoškodily a neznehodnotily, nejlépe za suchého počasí, aby půda nebyla mokrá. Kořeny se snadněji dobývají, pokud při sklizni před každým řádkem rýčem vyhloubíme příkop na délku kořenů a z druhé strany je pak rýčem do tohoto prostoru protlačíme. Poté opatrně vybereme, očistíme a listy odkroutíme. 

Jak uskladnit černý kořen po sklizni

Ukládat kořen je možné do vlhkého písku, lze ho dát též do svazků a obalit speciální netkanou textilií. Černý kořen snadno a rychle vysychá a tímto způsobem je více chráněn. Výhodou je skladovací prostor s vyšší vlhkostí.

Černý kořen a zdraví

Černý kořen je jemná a lehce stravitelná zelenina s nízkou schopností hromadit dusičnany. Obsahuje vysoký podíl vody, bílkovin, tuků, vlákniny a množství sacharidů a inulinu. Je bohatý na vitamíny a stopové prvky (hořčík, železo, fosfor, zinek, draslík, vápník a sodík). Pro své cenné látky je černý kořen velmi vhodný pro různé šetřící diety, doporučuje se diabetikům, pacientům s revmatickými obtížemi, při ledvinových onemocněních, také např. pro obnovování střevní mikroflory.

Tip pro snadnou přípravu kořene

Kořen je kvůli vytékající šťávě lepkavý, a proto se doporučuje ho nejprve asi dvacet minut povařit. Poté jej očistíme, omyjeme, oloupeme černý povlak a namočíme na chvíli do vody s přidaným octem či citronem. Kyselé prostředí zabrání jeho zhnědnutí po oloupání.  Konzumovat kořen můžeme v syrovém stavu v různých zeleninových salátech nebo dušený jako přílohu k masu.