Zahradní slavnosti hraběnky Sidonie Chotkové

levanduleSoučástí slavností je prohlídka oranžerie (zámeckého skleníku) v doprovodu zámeckých zahradníků. Tentokrát se zaměřením na plodiny tropů a subtropů. Uvidíte dozrávající rýži, tropické ovoce jako je papája i kvetoucí kakaovník. Obdivovat můžete také květy orchidejí a tropické koření.



Z bohatého programu, který se snaží přiblížit život šlechty na zámku i služebnictva v podzámčí, jsme vybrali to, co nejvíce zaujme milovníky zahrad:

  • přípitek na zdraví  – jak se míchají nealko koktejly a domácí limonády
  • levandulová dílna - pro šikovné ruce dětí i maminek
  • aranžování květin
  • orchidea, královna květin – rady, jak pěstovat orchideje v bytě
  • bylinková a zeleninová zahrádka – inspirace i pro vaši zahradu

Z letního sídla muzeum

Zámek Kačina patří mezi nejvýznamnější stavby empírové architektury v Čechách. Obklopuje jej rozsáhlý anglický park, který byl vysazen v roce 1789, tedy ještě dřív než došlo k výstavbě zámku. Zámek si jako svoje letní reprezentační sídlo si ho nechal postavit Jan Rudolf Chotek v letech 1806 - 1824.

Na přelomu 18. a 19. století vzniklo přímo na Kačině zahradnictví, které sloužilo k zásobování zámku květinami. Ve třicátých letech 19. století tu vystavěli také oranžerii, která sloužila pro pěstování citrusů a ochranu exotických rostlin v zimním období.

V současné na zámku Kačina sídlí Muzeum českého venkova, které je součástí Národního zemědělského muzea. Kromě oranžerie můžete v parku navštívit také zahradu léčivých rostlin. V té roste přes sto botanických druhů rostlin, které se od středověku pěstovaly v klášterních zahradách.

hraběnka Marie Sidonie ChotkováKdo byla hraběnka Sidi?

Marie Sidonie, hraběnka Clara-Aldringenová (1748 – 1824), kterou její sestra v dopisech oslovovala Sidi, se provdala za Jana Rudolfa hraběte Chotka (1749 – 1824). Ten byl v letech 1802 - 1805 nejvyšším pražským purkrabím. V této funkci se snažil o modernizaci Prahy - např. otevřel Stromovku veřejnosti. Z jejich osmi dětí byl nejznámější Karel Chotek, který se narodil jako pátý.

Díky deníkům a dopisům hraběnky Marie Sidonie Chotkové máme představu nejen jak se žilo na zámku Kačina. Proto organizátoři slavností zvolili do názvu její jméno.

Místo konání: zámek Kačina

Kontakt: kacina.cz

Termín: 19. 7. 2015, skleník bude volně přístupný 9 – 18 hodin, program na nádvoří zámku začíná od 13 hodin