Agáve jako dědictví nebo danajský dar?

Agáve, které rozšířily sbírky sukulentů botanické zahrady v Troji, za sebou mají velké putování. Do České republiky se dostaly před 45 lety ze Španělska. Tehdy si je jako malé sazenice přivezla jejich původní majitelka. Oba sukulenty zdědil její synovec, který je umístil do velké haly. Ta však musela projít rekonstrukcí, a proto je daroval pražské zoologické zahradě. I tam už začali mít problémy s péči o obří rostliny a tak se obrátili na sousední botanickou zahradu v Troji.



Když vysokozdvižný vozík nestačí

obrí agáve, BZ Praha TrojaByť vzdálenost mezi oběma zahradami není velká, stěhování to nebylo snadné. Dvě agáve dohromady váží zhruba dvě tuny, jsou těžké jako jeden slon indický. Ani dostatečně velký květináč nebylo pro takové obří rostliny možné sehnat. A tak si pěstitelé nakonec pomohli kontejnery na odpad. Ten spolu se substrátem a sukulentem váží okolo tří tun.

"Transport agáve byl trochu oříšek. Samozřejmě jsme přepravovali každou zvlášť. Nejdříve jsme to však zkoušeli vysokozdvižným vozíkem, ten ale sukulent nezvládl zvednout. Proto nám pražská zoo, od které jsme agáve získali, zapůjčila nakládač, kterým vozí zvířatům krmivo," popisuje převoz obrovských sukulentů Eduard Chvosta, hlavní zahradník trojské botanické zahrady.

Agáve má jediný květ za život

Agáve se dožívá okolo 50 let a má za svůj život jediný cíl – vykvést. "Agáve se během svého života zvětšuje a stárne. Až dosáhne svého potřebného věku a hmotnosti několika set kilogramů, vykvete. Celý svůj život sbírá sílu a energii, kterou pak investuje do květenství.

Vyroste na ní zhruba pětimetrový květní stvol fialovo-zelené barvy, na kterém vykvetou stovky květů žlutavé barvy. Ve chvíli, kdy květy opadají, začínají listy schnout a agáve uhyne. Často se stane, že z báze umírajícího sukulentu vyrostou nové mladé agáve," vysvětluje životní cyklus sukulentu Chvosta.

Agáve se dožívají vysokého věku "Tento druh sukulentu je adaptovaný na sucho, protože na mexických pouštích, kde se původně vyskytoval, neprší i několik let. Proto v sobě udržuje velké zásoby vody. Například agáve v naší zahradě je přibližně z 85 % tvořená vodou," říká Chvosta.

Další zajímavosti o této pozoruhodné rostlině se dočtete v článku Než rozkvete agáve. Mj. se dozvíte, co všechno se z této rostliny dá vyrobit.