Váháte, zda zkusit roubování nebo očkování?

kvalitně nabroušené nože jsou pro roubování nezbytnéNa úvod důležitá informace pro všechny, kteří ještě nikdy neroubovali a zvažují, zda se do toho vůbec mají pouštět: 



  • neváhejte, ale nečekejte úspěch na první pokus
  • sebelepší či sebedražší roubovací nůž vás roubovat nenaučí. Klidně si na začátek kupte levnější nůž a ke svým prvním pokusům přizvěte zkušenějšího sadaře. Když získáte zkušenosti a zjistíte, že vás roubování zaujalo, lépe si kvalitnější nůž vyberete. Už budete vědět, co od něj chcete. A dost možná, že ten váš nejlepší nůž leží zaprášený na dně zděděné krabice s nářadím a stačí ho "jen" správně nabrousit.
  • pro úspěšné výsledky při roubování a očkování potřebujete kromě nářadí a pomůcek také čas, trpělivost a znalosti

Výběr "nejlepšího" nože na roubování a očkování

Zastánci té jediné a pravé značky roubovacího či očkovacího nože se to na webu jen hemží. Jeden hájí Mikov, další KDS, jiní se bijí za Victorinox či Tinu. V závěru vášnivé diskuse ti nejzkušenější přiznávají, že mají ve své výbavě více různých nožů a nástroje volí podle charakteru práce. K nejoblíbenějším často patří staré nože. Nejlepší roubovací (očkovací) nůž je ten, se kterým se vám nejlépe pracuje. To znamená, že vám bude dobře sedět při práci v ruce a budu možné jej dokonale nabrousit.

očkovací nůž má výstupekNejčastěji se používají tři druhy nožů: žabka, roubovací a očkovací. Všechny existují ve variantě s pevným ostřím nebo zavírací, méně často se nabízejí kombinované nože. Při volbě zavíracího nože si zkuste pevnost pružiny udržující čepel v rukojeti. Příliš pevná či slabá může hodně znepříjemnit práci.

Většina nožů má čepel z uhlíkové oceli, střenka bývá umělohmotná či dřevěná. Ať už zvolíte jakoukoli značku, každý majitel roubovacího nože by měl:

  • roubovací nůž používat pouze na roubování
  • po použití nůž ošetřit naolejovaným hadříkem a při znečištění vydezinfikovat (lihem)
  • chránit ostří před ztupením (zvlášť důležité u nožů, které nejsou zavírací)

žabka - zahradnický nůž se zahnutým ostřím. Velká zahnutá čepel usnadňuje řez. Žabku používáme k odřezávání výhonů. Při správně vedeném řezu tímto nožem se, na rozdíl od stříhání nůžkami, výhon nezmáčkne, nedeformuje a rána se lépe hojí. Nejčastěji se žabka používá k začišťování větších ran.

roubovací nůž (roubovák) – nejvíce se používá při roubování. Jeho rovná čepel umožňuje dlouhý a přesný šikmý řez, který je velmi důležitý pro úspěšné roubování.

očkovací nůž (očkovák) – speciální nůž určený pro očkování (růží, stromů). Poznáte jej snadno podle výstupku na čepeli, který se používá na odchlípnutí kůry v řezu na podnoži, kam se pak zasunuje očko.

roubovací kleště – najdeme je v nabídce specializovaných obchodů zaměřených na profesionály. Tomu odpovídá i jejich cena. Tyto kleště mívají vyměnitelné profily, díky kterým je s nimi možné připravit několik druhů řezů, které by ani nejzručnější ovocnáři s běžnými noži nezvládli. S jistou nadsázkou je možné výseky roubovacích kleští přirovnat ke skládačce puzzle. Díky přesnému výseku je pak šance na ujmutí roubů hodně velká.

Broušení roubovacích nožů

Správné broušení roubovacích a očkovacích nožů je snad ještě větší věda, než jejich výběr. Potřebujete nejen dobré brousky, ale také kožený řemen s brusnou pastou. Zvažte, jak moc se roubování chcete věnovat a zda se chcete naučit své nože brousit či se domluvíte s někým, kdo má příslušné vybavení a dovednosti. Kvalitní brousky také něco stojí a správné broušení vyžaduje cvik a nemálo času.

Levnější variantou pro méně zkušené majitele roubovacích nožů je využití služeb brusičů nožů. V řadě specializovaných prodejen pracují velmi zkušení brusiči. Ať už se pustíte do broušení sami nebo si nože necháte brousit, vždycky mějte na paměti, že roubovací nože se brousí jen na jedné straně. A to podle toho, zda jste levák nebo pravák. Nůž, který si koupíte, mívá jen tzv. technické ostří. Není tedy zcela seriózně připraven k práci. Pokud tedy objevíte v nabídce nůž pro praváky či leváky, zbystřete a ptejte se, jak moc už je nabroušený.

Pokud si nejste jisti, zda je váš nůž dostatečně ostrý, můžete se přesvědčit jednoduchým pokusem: správně ostrým nožem snadno oholíte chlupy na hřbetu ruky.