hvězdník jako vděčný květinový dárekPokud se rozhodnete darovat hrnkovou květinu, zvolte takovou, pro kterou má obdarovaný vhodné podmínky prostorové, světelné i teplotní. Darovat živou květinu můžete i tomu, kdo nemá velké pěstitelské zkušenosti. Řada běžně prodávaných rostlin totiž nevyžaduje žádnou komplikovanou péči. S výběrem vám jistě rádi poradí ve specializovaných prodejnách.



Jako nejvhodnější "dárkové" květiny se v zimním období hodí ty, které budou co nejdelší čas těšit obdarované svými květy. Velmi luxusně působí orchideje.

Mezi nejméně náročné, ale přesto velmi vděčné, patří orchideje z rodu Phalaenopsis, česky zvané můrovec. Vybírat můžete i mezi zajímavě zbarvenými vánočními hvězdami. Některé mají listeny zbarvené krémově, další pak i žíhané. V mnoha podobách můžete koupit hvězdník (zornice, amarylka, Heppeastrum). Bramboříky či azalky volte tam, kde mají k dispozici chladnější, ale dostatečně světlý prostor.

brambořík - obal květináče ladí s barvou květůZ dalších vhodných rostlin zmíníme ještě exoticky vyhlížející tilandsie česky zvané kykatky: Tillandsia lindenii či kompaktnější kultivar Tillandsia cyanea. Z růžových plochých klasů těchto bromélií postupně vykvétají fialovomodré květy. Ke stálicím na trhu patří toulitka Andréova (Anthurium andraeanum) či méně pěstitelsky náročná toulitka chvostokvětá (Anthurium scherzerianum), přezdívaná poněkud nelichotivě prasečí ocásek. Toulitky se nejčastěji prodávají v červené barvě, ale existují i kultivary s krémovými či růžovými květy. K pokojovým rostlinám vhodným i pro začínající pěstitele patří bohatě bíle kvetoucí lopatkovec (Spathiphyllum).

Většina druhů květin zmiňovaných květin se prodává v různých velikostech. K drobným rostlinám, ale s pestrou paletou květů, patří kalanchoe, česky zvaná kolopejka. Velmi zajímavě působí v květináči miniaturní cesmína přizdobená červenými bobulemi. Z rostlin, které nemají atraktivní květy, ale přesto upoutají pozornost, můžete zvolit drátovec. Ten bude velmi dobře vypadat i v minimalisticky řešeném interiéru. Zajímavě působí také Ficus microcarpa Ginseng, který je možné sehnat již vytvarovaný do podoby bonsaje.

přizdobené orchideje z rodu Phalaenopsis (můrovec)

Drobnosti, které potěší

miniaturní hrnková cesmínaKromě samotné květiny můžete darovat i vhodně zvolený obal na květináč. Zahradní centra nabízejí širokou škálu obalů v mnoha barvách, velikostech, materiálech i tvarech. Pro vánoční období se nejvíce hodí zelená, červená, bílá či platinová barva. Zajímavě vypadá i rostlina umístěná v nádobě, která ladí s barvou jejích květů. Díky možnostem moderních plastů je opravdu z čeho vybírat. 

Sváteční atmosféru a osobitost květinám, které chcete darovat, dodají vhodně zvolené maličkosti. Mohou to být vlastnoručně zhotovené či koupené miniaturní vánoční ozdoby nebo mašličky. Jak je patrné na snímku, nic složitého není ani přidání drobných dekorací z přírodnin. Velmi efektně působí barvené kokosové vlákno, které třeba k orchidejím můžete naaranžovat přímo na povrch substrátu. Materiály vhodné k přizdobení vám jistě rádi nabídnou v květinářství či zahradním centru.

Eleganci předávanému dárku dodá také vhodné zabalení. Pro přepravu, zvláště v chladnějším počasí, nezapomeňte na ochranný obal. Ten však před předáváním květiny odstraňte. Naopak ozdobný obal vhodně doplněný mašlí vtiskne květině punc dárku vybíraného s největší péčí.

Pokud chcete starost o květinu obdarovanému co nejvíce usnadnit, předejte mu spolu s ní také základní rady jak o ni pečovat. A můžete připojit i nějaké zajímavosti o jejím původu. Zvlášť těm, kteří nepatří mezi náruživé pěstitele, je dobré věnovat i vhodné hnojivo. Asi nejméně práce bude s hnojivem v tyčinkách.