méně tradiční zbarvení listenů vánoční hvězdyTipy pro nákup vánoční hvězdy

Sebelepší domácí péče nespasí rostlinu, která neměla optimální podmínky na cestě od pěstitele k zákazníkovi. Proto je vhodné citlivější rostliny, mezi které vánoční hvězda bezesporu patří, nakupovat opravdu pečlivě. Poradíme vám, jak vybrat rostlinu, která vám bude opravdu dlouho dělat radost. Kvalitní rostliny můžete koupit ve specializovaných zahradních centrech, ale i u menších prodejců, kteří ctí základní pravidla své profese.



Podle účelu můžete vánoční hvězdy vybírat podle velikosti a zbarvení listenů. Miniaturní vánoční hvězdy dosahují výšky 10 – 15 cm. Rostliny s jedním výhonem se prodávají 25-35 cm vysoké, s více výhony 35 – 45 cm. Nejvyšší mají podobu keře o výšce až 55 cm. Vybírat můžete i podle různého zbarvení listenů. Kromě nejrůznějších odstínů červené, které patří k nejoblíbenějším, byly vyšlechtěny i vánoční hvězdy s listeny zbarvenými bíle, krémově, oranžově, lososově či žlutě. I v případě vánoční hvězdy je obtížným oříškem získání kultivarů s modře zbarvenými listeny. Proto občas v touze po zisku někteří pěstitelé rostliny barevně upravují do modrých tónů. V obchodech objevíte i vánoční hvězdy, kterým dodávají lesk drobné flitry. Je jasné, že takto upravené rostliny poslouží spíše jako dekorace než jako klasická pokojová rostlina.

Dlouhé cestování vánoční hvězdě nesvědčí

  • vánoční hvězda s atraktivně vybarvenými listenyČím kratší cesta k zákazníkům, tím méně stresu na rostlinu čeká. Na rozdíl od dovozu z Holandska bývá cesta rostlin od našich pěstitelů nejméně o dva dny kratší. Proto se snaží naši pěstitelé upozornit na své výpěstky logem česká květina. Toto označení smějí se souhlasem Svazu květinářů a floristů používat tradiční pěstitelé okrasných květin pro své nejlepší produkty, které byly vypěstovány v České republice. 
  • Také při přepravě na konečné místo určení je důležité rostlinu chránit před nachlazením. Pomůže umístění v tašce, transportním obalu či zabalení v balícím papíru. Samozřejmostí by mělo být, že rostlinu nenecháme dlouho v nevytopeném autě.

Nejčastější prohřešky: mráz, průvan, přemokření

  • podle stavu drobných kvítů poznáme, jak dlouho už vánoční hvězda kveteVánoční hvězda nemá ráda průvan ani nízkou teplotu. Proto se vyhněte nákupu u venkovních prodejců či v nevytápěných prodejnách. 
  • Při výběru konkrétní rostliny hledejte takovou, která je zdravá a silná. Kvalitní vánoční hvězda má husté zelené listy a nemá viditelné vady. Nekupujte rostlinu, která má svěšené listy, suchý nebo naopak příliš mokrý kořenový obal. To se raději poohlédněte po jiném prodejci.  
  • Výbornou pomůckou při výběru vánoční hvězdy jsou její zdánlivě nenápadné květy. Pokud nejsou odkvetlé, ale spíše se mezi listeny objevují poupata, má před sebou dva až tři měsíce, kdy pokvete a zároveň bude atraktivní i svými zbarvenými listeny.

nádoba může ladit s barvou listenů nebo být neutrálníKam s vánoční hvězdou?

Při hledání vhodného stanoviště doma dopřejte vánoční hvězdě dostatek rozptýleného světla a pokojovou teplotu. Zalévejte nejlépe odstátou, vlažnou vodou. Přemokření těmto rostlinám škodí víc než přísušek. Ideální je, pokud budeme zalévat mírně.

Vánoční hvězda, nebo také poinsettia (Euphorbia pulcherrima), u nás patří k pokojovým rostlinám, které po sezóně většinou končí v popelnici. Pokud však máte aspoň trochu vhodného prostoru a chuť experimentovat, určitě se vám při správné péči odmění krásou i v následujícím roce. Výsledek s největší pravděpodobností nebude tak dokonalý, jako výpěstky z komerčních skleníků, ale radost z vybarvených listenů jistě bude stát za to. Stačí dodržet několik jednoduchých pravidel, která jsme pro vás připravili v článku Jak prodloužit život vánoční hvězdě

v zahradních centrech bývá bohatý výběr poinsettií