Výběr stanoviště pro révu vinnou

okno pergoly lemované révou vinnouZáleží jen na nás, jaké místo révě vybereme. Pokud jí připravíme oporu u zdi domu, treláže či plotu, stane se zajímavou dekorací, která nám navíc na podzim nabídne množství sladkých a šťavnatých plodů.



Využít můžeme také bujný růst této dřevnaté liány. Při správném vedení vytvoří listy révy příjemný přírodní kryt altánu, pergoly či loubí. My si tak i v parných dnech budeme užívat příjemný chládek. Zvlášť atraktivně působí réva vinná (Vitis vinifera) počátkem podzimu. Mohutné hrozny stolních odrůd vypadají v sousedství sytě vybarvených listů mimořádně nádherně při nasvícení slunečními paprsky. A tak přímo lákají k podvečernímu posezení. 

pergola ozeleněná révou vinnou nabízí stín

Réva vinná na terase nebo balkoně

dívka na terase porostlé révou vinnouPokud nemáme pro pergolu či loubí dostatečný prostor, můžeme révu vést třeba i nad terasou či na balkoně. Toužíme-li více než po sklizni velkých bobulí po bujně rostoucí liáně, pak můžeme vysadit révu amurskou (Vitis amurensis). Má srdčité listy velké až 25 cm, které se na podzim zbarvují dočervena až purpurova. Plody má velmi dobré, kořenité, sladkokyselé chuti a velmi šťavnaté. Jen se musíme smířit s tím, že oproti bobulím stolních odrůd révy vinné jsou mnohem drobnější.