Který tulipán je ten pravý?

cibule tulipánůMůžete zůstat u toho nejjednoduššího a nejrychlejšího způsobu, tedy koupit tulipány, které vám padnou do oka v prodejně podle fotografie. Krabice bývají opatřené informací o době kvetení a výšce květů, ale o mnoho více se většinou nedozvíte.



Snáze dostupné jsou informace na internetu. A nebojte se "zabloudit" i na zahraniční weby. Názvy odrůd tulipánů bývají velmi často v angličtině, mnohé napoví také fotografie květu. Zbytek informací snadno pomůže alespoň zhruba přeložit internetový překladač. Například na webu www.tulipworld.com můžete tulipány hledat podle 

  • doby kvetení - časné, střední nebo pozdní jaro
  • polohy vhodné pro pěstování – kultivary určené na plné slunce, do částečného stínu nebo plného stínu
  • barvy květu– červené, žluté, růžové, purpurové, bílé, oranžové, zelené, vícebarevné

tulipán Gavota byl vyšlechtěn v ČecháchCo mají společného tulipány Gavota, Rajka a Havran?

Posílat tulipány do Holandska zní stejně nesmyslně, jako rčení nosit dříví do lesa či sovy do Athén. A přece si čeští šlechtitelé troufli poměřit své výpěstky s mistry z tulipánové velmoci. A co víc – oni v tom klání uspěli. Konkrétně šlechtitel Jiří Václavík, který stál u zrodu tří velmi úspěšných kultivarů. Dvoubarevné Gavoty ze skupiny Triumph; dvoubarevné Rajky ze skupiny liliokvětých tulipánů a tmavě purpurového Havrana též ze skupiny liliokvětých.

Ano, i čeští šlechtitelé dovedou vyšlechtit tulipány, které obstojí v té nejtvrdší mezinárodní konkurenci. A tak si klidně můžete objednat "holandský" tulipán českého původu.

Průvodce pěstováním tulipánů

V současné době existuje více než 3 000 pěstovaných odrůd tulipánů. Každý rok jsou registrované nové odrůdy. Pro základní orientaci v tomhle přepestrém tulipánovém světě nabízíme dělení do základních skupin a jejich charakteristiky. Pro základní orientaci v tomhle přepestrém tulipánovém světě nabízíme dělení do základních skupin a jejich charakteristiky. Mnoho dalších užitečných informací najdete i na česky psaných webech (např. na lukon-glads.cz). U daného kultivaru snadno zjistíte nejen dobu kvetení, ale třeba i to, zda se hodí k rychlení nebo řezu.

Řazení skupin není náhodné, tulipány jedné skupiny kvetou v přibližně stejnou dobu. Pochopitelně, že doba kvetení záleží na poloze lokality i vývoji počasí v daném roce.

  • červenožluté květy tulipánů vyniknou v plošejednoduché rané – tulipány vysoké 30 – 40 cm, rozkvétají od poloviny dubna, hodí se k pěstování na záhonech i k řezu.
    plnokvěté rané – tulipány vysoké kolem 20 cm. Vydrží déle než jednoduché rané, jsou ideální k venkovní výsadbě i do nádob.
  • Triumph hybridy – jsou vysoké okolo 50 cm, kvetou v dubnu. Mají silné, neohebné stonky a pevné květy. Hodí se jak pro pěstování na záhonech, tak pro řez květů. Tato skupina tulipánů patří v současné době k nejpočetnějším – zahrnuje několik tisíc odrůd v široké škále barev.
  • Darwin hybridy – mají stonky vysoké 50 – 60 cm a kvetou uprostřed tulipánové sezóny, na přelomu dubna a května. Hodí se pro všechny výsadby i pro rychlení, hojně se užívají k řezu.
  • jednoduché pozdní – jsou vysoké 50 – 75 cm. Kvetou v závěru tulipánové sezóny – v druhé polovině května. Hodí se k řezu i na záhony.
  • liliokvěté – jsou vysoké 40 – 50 cm, ale nemají tak pevný stonek jako Darwinovy hybridy. Okvětní lístky mají výrazně protažené do špiček. Kvetou v dubnu a květnu. Hodí se k řezu i na záhony.
  • tulipány ze skupiny viridiflora mají na květu zelenou barvutřepenité – někdy bývají označovány jako krispy (z anglického crispy – křupavé). Je to jedna z mladších skupin tulipánů, která vznikla křížením tulipánů z jiných skupin. Jejich hlavním znakem jsou třásnité (třepenité) okraje okvětních lístků. Dorůstají výšky kolem 60 cm a kvetou v květnu. Velmi vhodné pro řez květů.
  • viridiflory – někdy uváděné jako zelenokvěté. Výšky jednotlivých odrůd jsou rozdílné, od 20 do 50 cm. Hlavním znakem skupiny jsou zelená středová žebra okvětních plátků. Vlastnosti mají podobné jako Triumph hybridy a jednoduché pozdní tulipány.
  • Rembrandtovy – jednoduché tulipány v širokém spektru barev, s pruhy a žíháním. Většinou se prodávají ve směsích. V 17. století byly velmi žádané, dnes však jejich popularita klesá. Páskování starých holandských odrůd bylo způsobeno virovou chorobou.
  • papouškovité – okvětní plátky mají hluboce vykrajované. Jednoduché květy mají roztřepené a zvlněné. V základní barvě se objevuje žíhání nebo proužky klonstrastních barev. Nevýhodou některých odrůd jsou slabé stonky, které mají za nepříznivého počasí problém s udržením těžkých květů. Některé druhy jsou vhodnější pro pěstování na záhonech, jiné se více využívají k řezu.
  • pivoňkovité – někdy též označované jako plnokvěté pozdní. Mají velké, trvanlivé květy. Kvetou v druhé polovině května, dorůstají výšky 40 – 60 cm. Vhodné do nádob na chráněných místech, k výsadbám se příliš nehodí.
  • vícekvěté – na jednom stvolu nesou tulipány této skupiny několik květů (v průměru 3 – 6). Vyšší odrůdy jsou vhodné k řezu i na záhony, nižší se hodí do skupinek ve skalkách či parcích.
  • exotické a bizarní – tulipány, které nepatří přímo do předchozích skupin. Použití a další vlastnosti záleží na konkrétních kultivarech.
  • botanické tulipány – samostatná skupina, která zahrnuje původní botanické druhy