lilieNa olomouckém výstavišti se představují také členové Svazu školkařů a perenáři s novými odrůdami trvalek. K prohlížení a obdivování tu jsou nové odrůdy letních květin, výstava letní zeleniny a ovoce rozšířena o velkou přehlídku sortimentu rajčat, salátových okurek a expozici dýní a cuket.



Po několikaleté přestávce se na olomoucké výstaviště vrací oblíbená přehlídka Vyznání růžím. Přehlídka nabízí více než tisíc různých druhů a odrůd růží domácích, polských, slovenských a nizozemských pěstitelů. Růžím patří nejen pavilon E, ale také přilehlé volné plochy. Roli celebrity na sebe vzala novinka mezi mnohokvětými růžemi, která bude na olomoucké Floře slavnostně pokřtěna jménem Abracadabra. Návštěvníci výstavy budou první, kteří si výpěstky této růže budou moci zakoupit za speciální výstavní cenu. Na evropských trzích se Abrakadabra objeví až letos na podzim a v České republice se bude prodávat až na jaře 2015.

různé odrůdy mrkveAtraktivní podívanou pro milovníky růží připravili také pěstitelé z rozária Památníku Lidice. Díky darům od profesionálních i amatérských pěstitelů z celého světa je nyní v Lidicích na ploše 3,5 hektarů vysázeno přes 200 odrůd růží v celkovém počtu 23 000 keřů.

Návštěvníci olomoucké Flóry mají možnost prohlédnout si zdarma také místní rozárium. Netradiční růžová zahrada v prostředí přísně geometrických betonových polí vznikla na místě původní městské skládky odpadků počátkem 70. let minulého století. V expozici s 10 000 keři růží  velkokvětých i sadových je dnes soustředěno více než 400 domácích i světových odrůd. Volný vstup je také do botanické zahrady Univerzity Palackého Olomouc, která sousedí se sbírkovými skleníky.

Místo konání: Výstaviště Flora Olomouc

Kontakt: www.flora-ol.cz

Termín: 14. – 17. srpna 2014