nevadlec (Celosia) - detail květuTuto oblíbenou letničku si můžete koupit již bohatě nakvetlou. Pak už záleží jen na vás, jaký pro ni zvolíte další osud. Celosie jsou, co způsobu využití, velmi univerzální rostliny. Můžete je pěstovat jako pokojovou květinu, vysadit do truhlíku či nádob určených pro balkon či terasu. Možná je i výsadba přímo do záhonů. Výhodou této letničky je, že jak napovídá české jméno celosie (nevadlec) – dlouho neuvadá. Květy můžeme usušit nebo je použít do vázy jako řezanou rostlinu.



Z parků asi nejvíc známe nevadlec hřebenitý (Celosia argentea). Pokud se vysadí ve větších plochách, dovede díky svému sytě zbarvenému květenství záhony doslova rozzářit. Nejčastěji se vysazují rostliny oranžových, červených a žlutých barev, ale vyšlechtěny jsou i celosie s bílým, fialovým či růžovým květenstvím. Kultivary ze skupiny Plumosa mají otevřená péřitá pyramidová květenství. Velmi zvláštní tvar květů mají variety Cristata a Cockscomb – připomínají kohoutí hřeben.

Stanoviště pro nevadlec

Celosie jsou citlivé na nízké teploty. Proto je ven vysazujeme až po zmrzlých, tedy od druhé poloviny května. Nejlépe se jim daří na slunném stanovišti, ale snášejí i polostín. Samozřejmostí by měla být výživná a propustná půda, pravidelná zálivka a přihnojování. Celosie nemají rády vítr, nízké teploty a deštivé počasí.

Za královnu mezi celosiemi bychom mohli označit rostlinu s obchodním názvem Celosia Caracas Deep purple. Zvlášť atraktivně působí, pokud jednu či více těchto rostlin umístíme do bílé keramické nádoby. Čím jednodušší tvar obalu zvolíme, tím lépe vynikne sytě purpurová barva květů. Pro svůj atraktivní vzhled a univerzální využití se tahle letnička stala oblíbeným květinovým dárkem.