Ve starší zahrádkářské literatuře o ibišku bahenním (Hibiscus moscheutos) budete hledat zmínky nejspíš marně. Též nejednotnost českých názvů hledání pěstitelských informací poněkud znesnadňuje. Dosud se u nás jako venkovní ibišky pěstovaly ibišky syrské (Hibiscus syriacus).



Zvlášť dobře se jim daří v teplejších oblastech a na chráněných stanovištích. Jsou oblíbené jako solitéry, ale úspěšně tvoří i živé ploty. Oproti tomu ibišky čínské (Hibiscus rosa–sinensis) jsou podstatně choulostivější, a tak je pěstujeme především v bytech či zimních zahradách. Oba zmíněné druhy však pocházejí z jižní Asie.

Ibišek bahenní

Ibišek bahenní (Hibiscus moscheutos) bývá v nabídkách zahradních center označen jako venkovní ibišek či americký velkokvětý ibišek. V přírodě byste jej nejsnáze potkali na jihu Severní Ameriky – od Massachusetts po Michigan, na jih k Alabamě, Georgii i na Floridě. V Americe si také vysloužil řadu jmen: to pro svou podobnost s květem slézové růže (Rose Mallow) či bavlníku (Wild Cotton) či kvůli růstu v bažinatém terénu (Swamp Rose Mallow) nebo pro schopnost přežít i silné mrazy (hardy).

Na rozdíl od ibišků syrských, které mají v příznivých podmínkách formu mohutných keřů, je ibišek bahenní bylina, která každý rok na podzim odumírá a pozdě na jaře znovu vyraší. Čím je rostlina starší, tím víc stvolů má. Například pětiletá rostlina může mít 30 – 40 kvetoucích stvolů, u kterých není výjimkou až 20 květů rozkvetlých najednou. Tyto dřevnaté byliny kvetou od léta do pozdního podzimu a do silnějších mrazů.

Ochrana ibišku před mrazy

Na podzim rostliny seřízneme na výšku 10 - 20 cm. Rostliny přezimuji v půdě a na jaře vyraší z oček na dužnatých kořenech. Důležité je důkladná ochrana před mrazy. Nejlépe se osvědčila 20 cm silná vrstva suchého listí překrytá chvojím. Velmi dobře se jako ochrana před silnými holomrazy osvědčila stínící 70% zelená textilie, asi ve 3 až 4 vrstvách. Takto ošetřené rostliny jsou dostatečně chráněny i před holomrazy a jsou v našich podmínkách plně mrazuvzdorné.

Mezi nejotužilejší odrůdy patří česká odrůda Scarlet, která vyniká sytě červenými květy o průměru 20 - 23 cm. K odolným odrůdám patří také následující trio:

  • Rosana s bílými květy lemovanými růžovými okraji a sytě červeným okem uprostřed
  • sytě růžová Madona s vínovým okem uprostřed
  • Adéla - světle růžová s tmavě červeným okem