hmyzí hotel se může stát zajímavou ozdobou zahradyByť vanilkové lusky v našich zahradách nepěstujeme, přesto bychom neměli hmyzí opylovače přehlížet. Mohlo by se totiž přihodit, že o ně nenávratně přijdeme. Statistiky ze států západní Evropy hlásí dramatické poklesy druhů čmeláků i včelek samotářek. Tedy hmyzu, který má na opylování zahradních či polních plodin výrazný podíl. A protože i počet běžně chovaných včel také klesá, je nejvyšší čas s touto nepříznivou situací něco dělat. Navíc čmeláci vám spolehlivě opylují úrodu i v dešti či chladném počasí.



Pozvěte hmyz do hotelu

Každý, kdo pečuje třeba jen o malý zahradní prostor, může opylujícímu hmyzu výrazně pomoci. Kdo se necítí na budování vlastního hmyzího hotelu, může si vybrat z řady hotových modelů. Existují specializované "ubytovny" pro jednotlivé druhy. Asi nejznámější jsou čmelíny (dřevěné, keramické) nebo domky pro včelky samotářky. Existují i kombinované hmyzí hotely. Některé výrobky nabízejí i možnost pozorování života konkrétních druhů. To jistě uvítají ti, kteří mají mezi návštěvníky své zahrady děti.

Na internetu je dostupná řada webů, kde najdete rady, jak nejlépe hmyzí hotel postavit i s minimálními náklady. Vedle praktických rad pro výrobu na těchto webech nechybí ani podrobné informace o životním cyklu, a tedy i nárocích toho kterého druhu. Pokud vás problematika zajímá více, zkuste navštívit web www.cmelaci.cz nebo www.vcelkysamotarky.cz

hmyzí hotel může viset i na stroměJak je patrné z fotografií, hmyzí hotel se může stát velmi atraktivní a originální součástí vaší zahrady. Zatímco jedni vyvrtávají otvory pro včelky samotářky do dřeva i jiných materiálů, další jim chystají trubičky nejrůznějších průměrů. A ti, kteří se snaží vše přiblížit co nejvíce přírodě, se poohlížejí po vhodných úkrytech přímo v přírodě. Jistě i na vaší zahradě brzy objevíte vhodné stonky. Zvlášť dobře se prý hodí ty, které mají bílou dužinu.

Bydlení nestačí, nezapomeňte na hostinu

Sebedůmyslnější hmyzí hotel vám opylovače v zahradě neudrží. Aby se jim u vás zalíbilo a hlavně aby přežili, je důležité nabídnout zdroj nektaru a pylu po co nejdelší období v roce. Mnoho druhů hmyzu po celou sezónu přiláká také směska svazenky s hořčicí. Květiny mají více pylu v neplnokvětých formách. Zvlášť bohatou hostinu poskytují slunečnice, měsíček, kopretiny. Čmeláci milují také květy ovocných stromů a vrby.

Z aromatických rostlin se těší oblibě hmyzu hluchavkovité, např. dobromysl, meduňka, máta a miříkovité – mrkvovité, např. kopr, koriandr, kerblík. Čmeláci kromě slunečnic navštěvují rádi i vikvovité (např. jetel), pro včely je velkým lákadlem např. svazenka (použitelná i jako vynikající zelené hnojení). Vykvést a vysemenit můžeme nechat i mnoho zelenin, jako například ředkvičku, kopr, kadeřávek, černý kořen, salát.

kdo má velkou zahradu může postavit celý hmyzí panelák