cibuli je důležité dobře usušitCibule obecná (Alium cepa), zvaná pro své využití též kuchyňská, v sobě nezapře typickou cibulovinu stepního původu. Zatímco začátkem vegetace vyžaduje dostatek vláhy, v době zatahování cibulí jí naopak velmi vyhovuje suché počasí. Proto ji v době, kdy začne poléhat, nezaléváme. Většina cibulí se u nás pěstuje z jarního výsevu nebo z jarní výsadby sazečky. Ozimou cibuli můžeme vysít již na podzim a díky tomu získáme opravdu velmi časnou úrodu.



Kdy je cibule zralá?

Sklizňová zralost cibule se projeví tak, že nať je převážně suchá, pouze v krčku je ještě trochu čerstvá. Pokud necháme cibule dozrát přirozeným způsobem, vyrostou nejen velké, ale také déle vydrží. Při opožděné sklizni se můžeme o část úrody připravit – hrozí zvýšení výskytu skládkových chorob. Naopak předčasně sklizená cibule se špatně dosouší a velmi špatně se skladuje. V minulosti byli lidé přesvědčení, že díky ohýbání a svazování cibule se k ní dostane více slunce a tak se urychlí zrání. Výzkum ukázal, že to cibuli může spíše poškodit a zkrátit dobu její skladovatelnosti.

  • cibulovou nať po sklizni neodlamujeme, ani neukrucujeme.
  • cibule roste velmi mělce, většinou stačí, když ji chytíme za nať a vytáhneme ze země. Případně můžeme pro sklizeň na zahrádce použít rycí vidle. Ty nám umožní šetrné vyjmutí pevně zakořeněných cibulí z půdy.

cibuli sušíme na dobře větraném místěCibule z přímého výsevu

  • Cibule, které jsme vysévali na jaře ze semene, mají délku vegetační doby přibližně 150 dní. Sklízíme je, když je nať u poloviny rostlin polehlá a cibule mají žlutohnědou slupku. Tedy obvykle v červenci až září. Sklizené cibule dosoušíme na záhonech nebo na roštech.

Cibule ze sazečky

  • Výhodou cibulí pěstovaných ze sazečky (malé cibule předpěstované ze semen v předchozím roce) je jejich ranější sklizeň – v červnu a červenci. Oproti přímo setým cibulím mají horší skladovatelnost. Proto bychom je měli konzumovat přednostně.

Ozimé odrůdy cibule

  • Ještě časnější sklizeň než u cibule pěstované ze sazečky mají ozimé odrůdy cibule (například Augusta, Hiberna). Osivo se vysévá od poloviny srpna do začátku září a má vegetační dobu přibližně 180 dní. Velkou výhodou ozimé cibule je možnost sklízet již od jara mladou cibulku s natí.

Sušení cibule

Po vyrytí necháme cibuli dobře oschnout. Jinak hrozí, že při skladování shnije. Osychat může několik dní až dva týdny přímo na záhonech. Pokud chceme záhon využít pro další plodinu, sušíme cibuli na jiném vhodném místě.

cop z cibule a česnekuZa deštivého počasí rozložíme volně cibule na lísky a sušíme v dobře větrané místnosti. Po 3 – 4 týdnech ukroutíme zaschlou nať a oddělíme ušpiněnou slupku. Cibule schopné skladování dlouho vydrží v sítích, které pověsíme na vzdušné chladné místo. Osvědčilo se také svázání cibule do svazků, maximálně po patnácti kusech, a zavěšení pod přístřešek.

Cibuli můžeme, podobně jako česnek, svazovat do copů. Než se svazováním copu začneme, necháme cibuli důkladně zaschnout. Zaschlé cibuli očistíme vrchní špinavé slupky tak, aby vynikla její krásně lesklá a zlatavá barva. Předností copů je nejen atraktivní vzhled, ale především velmi dobrá skladovatelnost a úspora místa. Velmi dekorativně působí, pokud cop přizdobíme sušenými rostlinami. Rady a inspiraci na výrobu copů najdete v článku Jak uplést česnekové a cibulové copy.