vybírejte vhodné barvy a tvaryZatímco katalogy z internetu získáte okamžitě, na tištěné si pár dní musíte počkat. Ale určitě se to vyplatí. Zvlášť příjemná je možnost pohodlného listování i tehdy, kdy zrovna nemáte možnost připojení na internet. Výhodné je také snadné vpisování poznámek k vybraným druhům.



Katalogy plné novinek nemají pouze rostliny, ale také zahradní nábytek, zahradní technika, zahradní stavby (altány, skleníky, pařeniště) či bazény a zahradní jezírka. Zvlášť před většími nákupy se vyplatí srovnat nabídky různých výrobců. Katalogy můžete získat nejen přímo od prodejců, ale také na nejrůznějších specializovaných výstavách a veletrzích. 

Buďte ostražití – čtěte mezi řádky

Aniž budete zahradními experty, můžete mezi řádky zahradnických e-shopů či z tištěných katalogů vyčíst mnohé. Pokud je vám někdo ochotný dodat rostliny "jakékoliv a kdykoliv", raději hned klikněte o web dál. Zodpovědní prodejci se naopak snaží zákazníkům nabídnout takové zboží, které bude v našich klimatických podmínkách dobře prospívat. Nejen, že součástí jejich katalogů bývá uvedení teplotní zóny, která je pro rostliny vhodná, ale před uvedením do prodeje rostliny nejprve testují zda skutečně bezproblémově v našich podmínkách přezimují.

Solidní prodejci zasílají rostliny podle aktuálního počasí a s ohledem na nejvhodnější termín k výsadbě. Dokonce se vám může stát, že u některých rostlin objevíte poznámku, že jsou určeny pouze k osobnímu odběru (např. u tzv. frigo, tedy chlazené, sadby jahod).


letničky se hodí do zahrad ve venkovském stylu

Za novinky a rarity si připlatíte

Pokud se na některý druh rostlin specializujete, pak se poohlédněte po někom, kdo neprodává všechno, ale věnuje se určité části sortimentu důkladně. Ať už jsou to cibuloviny, exotické rostliny, jahodníky, bambusy, trávy, keře, fuchsie, jiřiny, bylinky, dýně nebo třeba růže. Právě u specializovaných prodejců máte větší šanci získat do své kolekce opravdové unikáty. Bohužel s tím často souvisí také "unikátní" cena. Například nejnovější kultivary bohyšek (známých též jako hosta či funkie) stojí až sedminásobek toho, co běžně dostupné druhy. Pokud nemusíte mít všechno "teď a hned", tak si stačí pár let počkat a většinu druhů si pak můžete koupit za mnohem přijatelnější cenu.

Jestliže však z nějakého důvodu po novince či konkrétní barvě toužíte, pak je důležité sledovat nabízený sortiment a s ohledem na omezený počet kusů si včas zboží objednat. Jedině tak se vyhnete rozčarování z toho, že až budete chtít svou vytouženou rostlinu vysadit, bude právě u ní nápis: vyprodáno. Atraktivních novinek ze světového šlechtění, které mají na našem trhu premiéru, bývá v prodeji pouze omezený počet.