Diskuze na téma: Černání kmene u hrusne

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Martin , Vloženo: 23.5. 2021 20:42
Dobrý den, prosím o radu ohledně černání kmene u hrušně. Na jaře jsme pořídili nový stromek u kterého vyrazily lístky. Cca před 14 dny jsem se všiml, že začal černat kmínek, na kterém se odlupuje kůra. Černání postupuje směrem ke kořenům i ke koruně. Stromek asi nezachráním, spíše mi kde o to, čím je to způsobeno a čeho se vyvarovat pro příště

Autor: Zbyněk , Vloženo: 24.5. 2021 23:29
Dobrý den,
příčina neúspěchu se bez dalších podrobnějších informací nedá určit stoprocentně, ale pravděpodobně bude důvodem černání hniloba. Mladé stromky jsou citlivější ke změnám počasí (mrazíky, vlhko, střídání teplot a další nepříznivé vlivy) a snadněji podlehnou nějaké infekci nebo škůdcům. Obecně je při pořizování stromku důležité zakoupit především kvalitní, odolnou odrůdu u osvědčeného prodejce a zvolit chráněné a vzdušné stanoviště. Podstatný je také druh a složení půdy (těžší a mokré jsou problematické), stejně tak výživa stromku (souvisí se složením půdy).
Pokud byste sázel nový na stejné místo, doporučoval bych vyměnit v dostatečné hloubce i hlínu, patogeny mohou v půdě dlouho přežívat.