Diskuze na téma: Záchrana staré višně

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Ivana H , Vloženo: 30.4. 2021 21:26
Přeji hezký den, mám na zahradě višeň, která je minimálně 60 let stará. Již 10 let vypadá, jako kdyby již neměla plodit, jelikož má kmen pouze z 30 %, zbytek se rozpadl a shnil. Minulý rok byla ještě celá obklopena květy a následně velkými, černými višněmi. Bohužel nyní celá zahrada kvete a tato višeň nikoliv. Pupeny sice má, ale nerozkvetly. Teď je má otázka - zda je možné tuto višeň nějak naroubovat a tím ji mít dá se říci dále? Uvažovala jsem pořídit mladou višeň a celou naroubovat touto, ale mám nulovou zkušenost s roubováním. Doopravdy o tuto višeň nechci přijít. Budu velice vděčná za jakoukoliv radu. Děkuji.

Autor: Tomáš , Vloženo: 01.5. 2021 16:45
Dobrý den,

zkoušeli jsme roubovat zatím jen jabloně, konkrétně s višní přímou zkušenost nemám. Nicméně z odborné literatury vím, že s roubováním višní to - zvlášť pro začátečníka - nebývá zrovna jednoduché. Navíc je škoda, že jste na roubování nepomyslela už dříve, když byl strom ještě trochu v kondici..
Kvalitní, silné rouby višní se odebírají v zimě (většinou v prosinci), nesmějí být zaschlé. Uchovávají se v chladu, aby nenarašily a hlavně - roubují se až po odkvětu, kdy má višeň nejvíc mízy.. Pokud tedy nemáte rouby již připravené a navíc strom (možná kvůli slabší kondici a nedávným nočním mrazíkům) ani nepokvete, moc velkou naději na úspěch letos bohužel nevidím.