Diskuze na téma: Juka - flekaté listy

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Martin , Vloženo: 21.3. 2021 22:36
Dobrý den, rád bych Vás poprosil o radu ohledně juky a zahnědlých flekatých listů. Koupil jsem v hobbymarketu juku - pojmenováno jako juka zelenožlutá (nicméně podle fotek na internetu si tím tedy nejsem jistý; juka/dračinec?; omlouvám se, nerozumím tomu, prostě se mi rostlina líbila). Během cca 5 dnů od nákupu se objevily zahnědlé fleky. Během té doby jsem pouze jednou minimálně zalil dle pokynů od prodejce. Zajímalo by mě, čím je to způsobeno? A jak to případně napravit? (jestli to vůbec lze) Uvažuji, že bych rostlinu vrátil, když odešla tak rychle, ale nerad bych byl úplně za blbce.
Děkuji moc

Autor: Hedvika , Vloženo: 22.3. 2021 08:05
Dobrý den, žloutnutím může juka reagovat na změnu místa a podmínek. Je dost citlivá v podstatě na každou změnu. Nemá ráda průvan, teplý a suchý vzduch (například když je u topení), chlad při větrání nebo přímé slunce. Může být háklivá také na přemokření (raději zalévat mírně, zhruba jednou týdně, v závislosti na ročním období - v zimě minimálně), potřebuje ale vlhký vzduch - často rosit. Zkusila bych hlídat vláhu, aby nebyla zem moc vlhká a spíš víc kropit listy.
Autor: Martin , Vloženo: 22.3. 2021 09:11
Dobrý den, děkuji za reakci. Jednu stejnou rostlinu doma již mám, než jsem "vychytal" správnou zálivku, tak mi trochu žloutla, ale pouze špičky listů, navíc byl list na dotek vyschlý. Což se v tomhle případě neděje, a listy se zbarvily spíše do hněda, nebo do hodně tmavě zelené. Rostliny jsou na stejném místě, mimo průvan, ve světlé místnosti, ale ne na přímém slunci. Nemůže jít o nějakou houbu nebo nějaké jiné škůdce? Ty fleky vypadají totiž úplně jinak, než na první rostlině, kde to bylo způsobeno špatným zaléváním. Ještě jednou děkuji
Autor: Lenka , Vloženo: 24.3. 2021 08:02
Dobrý den, mohlo by jít o nedostatek výživy, tedy juku možná přihnojit. Záleží ale na tom, o jaký substrát se jedná, s tím by Vám měl poradit prodejce. Přiznám se, že rostliny a sazenice kupuji raději v renomovaných zahradnických centrech, kde se mohu daleko víc spolehnout na kvalitu i jejich informace ohledně péče. Mám zkušenost například s vánoční růží, květina zakoupená v obchodním centru vydržela sotva pár týdnů, zatímco další rok jsem ji koupila u odborníků a byla v pohodě velmi dlouho.
Autor: Daniela , Vloženo: 05.6. 2022 16:46
Co to je za rady, když se tu bavíte o juce a na fotce je Dracaena fragrans? Dokonce toto podezření vyslovil i autor a přesto řešíte juku.... Když nepoznáte juku od draceny, jak si můžete dovolit rozdávat odborné rady?
Autor: R.H. , Vloženo: 06.6. 2022 12:57
A proč neporadíte, když tomu rozumíte?