Diskuze na téma: Trávník - zakládání nového

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Jan Jasl , Vloženo: 18.6. 2020 20:06
Dobrý den. Prosím o radu a doporučení. Loňského roku jsme zakládali nový trávník. Původní nepřečkal horká a suchá období. Zakládání proběhlo klasicky, podle rčení "hloupý sedlák má největší brambory" Osivo bylo ze šlechtitelské stanice a letos byl celý trávník zaplevelený nějakou hrůzou. Po pátrání o co se jedná, byl identifikován Šťavel růžkatý. Nikdy to na zahrádce nebylo. Protože hned vedle trávníku jsou thůje, víno, trvalky, přísavník a jiné rostliny, tak do toho nechci jít nějak razatně a jdu na to opět lidským potem. Podrývám, už klasicky neobracím a vybírám všechno, co tam nepatří, ta plevelná hrůza má dlouhý kuželovitý kořen. Ještě pár metrů a budu opět na začátku. Tak se předběžně začínám zajímat jak dál postupovat, protože už konečně chceme slušný trávník. Zatím se jedná jen o malou část. Je to jen kousek výběhu (obývák, terasa, trávník a další vydlážděný prostor) Daleko větší část nás čeká, až se nám podaří tenhle kousíček.Podryto cca do dvaceti cm. Zemina vypadá docela solidně, ale zdá se dost vysílená. Čím jí zkvalitnit, provzdušnit. Je to hlinito jílovitá zemina. Rašelina, nebo písek? Když rašelina, tak kolik asi na 30m²? Čím pohnojit před výsevem. Někde je udáváno, že dusíkaté vápno desinfikuje půdu a přitom i dodává živiny. Doporučíte nějaké kvalitní travní osivo, které se hodí na jižní, hodně slunečnou stranu a které by potlačovalo růst plevelů? Prosím poraďte a předem děkuji za odpověď.

Autor: Redakce , Vloženo: 19.6. 2020 16:23
Dobrý den,

vypěstovat kvalitní trávník není úplně jednoduchá záležitost a mnoho zahrádkářů se s nejrůznějším nežádoucím porostem potýká dlouhodobě. Šťavel růžkatý je však velmi agresivní a úporný plevel, snadno se přenáší (kompostem, zeminou) a je smutné, jestli se k Vám skutečně dostal ze zakoupeného osiva. Likvidace šťavele je obtížná, pokud nechcete použít silné herbicidy, trpělivé manuální odstraňování je jediný možný způsob.

K Vaší otázce ohledně založení nového trávníku bychom Vám doporučili především nespěchat s dalším výsevem. Přestože jste šťavel ručně pečlivě odstranil, mohl by se časem objevit někde znovu.
Co se týká živin, bylo by potřeba znát pH a podrobné vlastnosti dané půdy. Je těžké doporučit konkrétní látky a jejich množství bez provedení rozboru půdy. Můžeme Vám poradit jen základní obecné zásady, kterými se řídit při hnojení a doplňování prospěšných látek.

Pro dobrou propustnost půdy je určitě vhodné dodat písek, nejraději říční, vykazuje nejlepší vlastnosti pro budoucí kvalitu půdy. Množství přidaného písku bude záviset na více faktorech: kvalita a hutnost původní půdy, vláhové a povětrnostní podmínky konkrétního místa apod. Nezbytné jsou i zásobní živiny: draslík, fosfor a hořčík. Dusík se přidává až před samotným výsevem, aby se nepodporoval růst nových plevelů. Následně by bylo dobré ponechat místo několik měsíců v klidu - zemina si postupně tzv. sedne a případně se objeví znovu plevel, který se nepodařilo dokonale odstranit s celými kořínky při první likvidaci. Poté je potřeba plochu urovnat a před samotným výsevem opět doplnit živiny. Vhodné je použít hnojivo dle vlastností půdy, NPK nebo jen dusíkaté hnojivo. Dusíkáte vápno dezinfikuje a hodí se zejména pro kyselejší půdy. Rašelina se dodává pro zvýšení obsahu humusu v půdě. Při nedostatku vláhy v horkém letním období trávníku prospívá také doplnění hořčíku. Nebude tolik vysychat a naopak bude lépe odolávat v případě sucha.

K otázce nákupu travního semene Vám bohužel nemůžeme doporučit konkrétní firmu. Renomované šlechtitelské stanice by měly nabízet jen kvalitní osivo, při výběru by Vám mohly napomoci reference a zkušenosti jiných zákazníků. Přejeme hodně úspěchů!
Autor: Jan Jasl, Vloženo: 20.6. 2020 21:00
Dobrý den,
velice Vám děkuji za odpověď a rady. S tím šťavelem jste mi ovšem radost neudělal.
Jen ze zvědavosti. Zbylo nám trošku osiva a tak na malém kousku zaseto a jak jinak, šťavel vesele raší.
Ještě jednou velké poděkování za čas, který jste mi věnoval a za doporučení.
Jasl