Diskuze na téma: Hnojník nasetý - likvidace

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 14.10. 2016 00:00
Jak zlikvidovat tuto houbu ze záhonu? Mám jich milióny v záhonech kde je mulčovací kůra. Děkuji Anna

Autor: Anna Vacková , Vloženo: 20.10. 2016 22:12
Dobrý den, hnojník nasetý (Coprinellus disseminatus) je velmi rozšířená houba, prakticky všudypřítomná. Jelikož se množí výtrusy, které létají na obrovské vzdálenosti, možnost nákazy je vysoká a těžko předvídatelná.
Zasáhnout je vždy lepší hned při prvním výskytu houby, protože boj proti ní není vůbec jednoduchý. Hnojník si často můžeme zanést na záhony i  s různými substráty jako je rašelina nebo právě mulčovací kůra. Navíc u nás v posledních týdnech panovalo celkem teplejší a vlhké počasí, pro houby přímo ideální.
Ve Vašem případě je dost možná nákaza z mulčovací kůry, bylo by dobré provést tedy opatření buď formou jejího odstranění, příp. pomocí speciálních fungicidních postřiků. Dále můžeme doporučit odstraňovat ze zahrady listí, příp. zbytky větví a dalších organických zbytků, které také vytvářejí podmínky pro rychlejší množení hub. Jako prevenci se doporučuje provádět i dezinfekci kompostů, příp. měnit jejich stanoviště, častější sečení trávy, při sadbě rostlin zachovávat dostatečné rozestupy, a také zálivky provádět podmokem - nikoliv přes listy.