Diskuze na téma: Meruňky ve vyšších polohách?

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 27.5. 2016 00:00
Je možno pěstovat meruňky a broskve v předhůří Šumavy ve výšce 620 m n.m.? Ze severovýchodu je stanoviště chráněno vysokou skálou, z boku chalupami, na jihozápad otevřené. Nebo co dalšího tam lze pěstovat pod skálou?

Autor: Petr , Vloženo: 27.5. 2016 16:03
Vámi zmiňovaná lokalita je již za hranicí obvyklého pěstování těchto druhů ovoce. Velké nebezpečí představuje časné kvetení (meruňky kvetou dříve než broskve), respektive možnost poškození pozdními jarními mrazy.
V zahrádkách můžeme pěstovat meruňky i v oblastech s průměrnou teplotou alespoň kolem 7 °C a do nadmořské výšky 400–450 m se srážkami okolo 700 mm. Příklad vhodných odrůd jsme zmiňovali v jednom z předchozích dotazů
Nezanedbatelnou roli pro úspěšné pěstování hraje také volba podnože. Do okrajových oblastí se doporučuje vysazovat meruňkové stromky na slivoňových podnožích, roubovaných v korunce. Takové výpěstky tolik netrpí namrzáním kmínku, ale obtížněji se shánějí.
Při hledání vhodného druhu ovoce je ideální najít prodejce, který má s pěstováním konkrétních odrůd v daném regionu zkušenosti. Hodně napoví zkušenosti starousedlíků, kteří většinou mají vyzkoušeno, co v daném regionu dobře prospívá. Inspiraci pro hledání vhodného druhu a odrůdy můžete najít např. v materiálu Doporučené druhy a odrůdy do méně příznivých a vyšších poloh