Diskuze na téma: Kroucení listů jahodníku

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 30.5. 2016 00:00
Přesadila jsem loňskou měsíční jahodu, kterou pěstuji na balkoně a loni plodila až do mrazu. V poslední době se rostlině začaly kroutit listy a velmi málo kvete, jinak vypadá zdravě.

Autor: Květa , Vloženo: 05.6. 2016 20:37
U jahodníků, včetně těch měsíčních, platí, že nejkvalitnější plody přinášejí v prvním roce po výsadbě. Starší trsy kvetou a rodí méně. Pěstování v nádobách je velmi náročné nejen na závlahu, ale také na hnojení. Nejčastěji se rozmnožují semeny. U některých druhů je možné získat nové rostliny ze šlahounů, u dalších druhů získáme více sazenic rozdělením původního trsu.
Deformaci listů jahodníků způsobují různé virové choroby, původce je však jen těžko možné na dálku určit.
Mnohé vlastnosti závisí na odrůdě, kterou pěstujete. Ideální je se již při nákupu zajímat o vhodnou péči o konkrétní odrůdu. Pro pěstování na balkon se doporučuje odrůda starší odrůda Rujana nebo novější odrůda Temptation (má větší plody).
Při pěstování v extrémních podmínkách, k jakým bezesporu stanoviště na balkoně patří, je někdy výhodnější některé rostliny koupit každoročně nové a sklidit z nich maximum, než složitě řešit jejich sníženou plodnost a odolnost v následujících letech.