Diskuze na téma: Živý plot pro suchou a kamenitou půdu

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 17.4. 2015 00:00
Máme suchou a kamenitou půdu a chtěli bychom vysadit živý plot. Na tento plot svítí východní a jihozápadní slunce. Pozemek používáme k rekreaci, takže denní zálivka není možná. Prosím o radu, jaký keř by byl vhodný. Původně jsme chtěli túje, ale bylo mi řečeno, že jsou náročné na vláhu.

Autor: maria , Vloženo: 17.4. 2015 18:49
Máte pravdu, túje (Thuja, zerav) by na takovém stanovišti neprosperovaly. Velmi dobře se do živých plotů hodí habr – je odolný a daří se mu i v suché půdě. Navíc rychle roste a dobře snáší tvarování. Aby příliš nepřerostl, je třeba pravidelný řez.
Naopak pokud dáváte přednost volnějšímu tvaru plotu, zvažte výsadbu "jedlého" živého plotu. Můžete jej vytvořit například z lísky a dřínu obecného (jeho plody jsou jedlé čerstvé, ale je možné z nich připravit i džem). Ptáci nejvíce ocení plody našich domácích keřů. Můžete zkusit hloh obecný, kalinu tušalaj, růži šípkovou, ptačí zob či svídu krvavou. Množství zajímavých informací o našich původních keřích najdete v příručce Původní keře v ČR a jejich využití v zahradách, kterou vydalo občanské sdružení Pro živou krajinu.
Výhodou živého plotu z různých druhů keřů je množství proměn, které v průběhu roku nabízí. Uvažovat můžete také o cizokrajných keřích, např. kustovnici čínské či muchovníku.