Diskuze na téma: Paprika – praskání plodů

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 15.9. 2014 00:00
Mám na balkoně tzv. baby papriku. Kroutí se jí listy a některé plody praskají a některé ne. Je to na jedné rostlině. Zatím však rostou dál.

Autor: Jana Šildbergerová , Vloženo: 15.9. 2014 16:50
Papriky patří k rostlinám s vyššími nároky na pěstování. Potřebují hodně živin, odpovídající množství vláhy a dostatek tepla. Ideálně totiž rostou při teplotách 25 - 30 oC. Některé odrůdy jsou na popraskání plodů při dozrávání náchylnější. Trhliny mohou vznikat díky stresu, který rostliny utrpěly během fáze rychlého růstu. Na praskliny mají vliv také velké rozdíly denních a nočních teplot i vysoká relativní vlhkost. Tím, že plody dozrávají průběžně, je možné, že praskání se projeví pouze na některých, právě v souvislosti s aktuálním průběhem počasí.
Kroucení listů mohou mít na svědomí někteří saví škůdci, např. mšice. Zkušení pěstitelé paprik velmi často kontrolují spodní stranu listů, aby škůdce objevili a zlikvidovali co nejdříve. Praskání plodů tedy nemusí mít s pokroucenými listy přímou souvislost. Každopádně dál pečlivě papriky sledujte a snažte se jim zajistit co nejvyrovnanější podmínky pro jejich růst.