Diskuze na téma: Jabloň špatně roste

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 05.8. 2014 00:00
Mame doma na dvore už cca 10 rokov zasadenu jablon, doteraz sa jej celkom dobre darilo. Až posledne dva roky nema skoro žiadne listy a tie paru čo ma su velmi slabe. Zalievam ju, aj som ju pohnojil slepačim hnojivom. Tento rok som ju ani neorezoval, niektore listy idu trochu do červena, vobec nerastie, skoro všetky jablka ešte pred letom pooopadovali, netušim čo jej je a ako by som je mal pomoct. 

Autor: Lukáš , Vloženo: 05.8. 2014 07:59
Úspěšné pěstování ovocných stromů, tedy i jabloní, je velmi úzce spojené s výběrem vhodné odrůdy a podnože (některé podnože nebo odrůdy rostou rychleji). Neméně důležitá je volba stanoviště a správná hloubka výsadby. Jabloně nemají rády přemokřené půdy. V teplých polohách bývají jabloně náchylné na poškození škůdci a chorobami. Proto je při volbě odrůdy vhodné volit takové, které jsou na případné choroby rezistentní.
Nezmiňujete, zda se na listech objevují bílé povlaky. Pokud ano, mohlo by se jednat o padlí jabloňové, které způsobuje houba Podosphaera leucotrich. Padlím jsou jabloně často napadány jsou-li přehnojené dusíkem a zároveň nemají dostatek draslíku. Nové odrůdy ovocných dřevin bývají náročnější na živiny a kvalitu půdního prostředí.