Diskuze na téma: Jedovatý starček - likvidace

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 15.5. 2014 00:00
Na zahradě se mi vyskytuje v hojné míře starček, který je pro zvířata jedovatý. Jak se ho zbavit?

Autor: JITKA TOPINKOVÁ , Vloženo: 15.5. 2014 13:20
Starček je pro pasoucí se zvířata velmi jedovatý, konkrétně v něm obsažený alkaloid pyrrolizidin. Pozor je třeba dát i na kontakt kůže s touto rostlinou či vdechování pylu. Pyrrolizidin je velmi toxický, navíc se v organizmu kumuluje. A tak jsou škodlivé i malé dávky konzumované zvířaty postupně. Jed způsobuje pomalé, ale nevratné poškození jater a nervové soustavy. Starček představuje nebezpečí i pro lidi, kteří by konzumovali produkty ze zvířat, která měla starček v potravě (mléko, semena, vejce, med).
Likvidace starčku je velmi obtížná. Mezi nejrozšířenější druhy u nás patří žlutě kvetoucí starček přímětník (Senecio jacobaea). Statná rostlina může ročně vyprodukovat až tisíce semen, která mají velmi dobrou klíčivost i po mnoha letech. Proto bychom měli rostlině zabránit vykvést a šířit se dál semeny. Jako nejúčinnější, byť velmi pracný, způsob likvidace se osvědčilo ruční vytahování rostlin z půdy ještě před rozkvětem. Pouhé častější sekání porostu nepomáhá, ba spíše škodí. Starček totiž po sekání či sešlapání velmi dobře obráží a větví se. Takto se původně dvouletá rostlina může proměnit na víceletou.
Dbejte, aby se starček nedostal do krmení pro zvířata a to ani do sena. Zatímco v syrovém stavu se většina zvířat starčku kvůli jeho pachu a hořké chuti vyhýbá, sušený ztrácí svou typickou chuť a tak jej zvířata konzumují bez problémů. Jedovatost se však v sušeném stavu nijak nesnižuje.
V úvahu přichází i využití selektivního herbicidu. Pak ale zvířata nesmí na pastvu dříve, než ošetřené rostliny uhynou a odstraníte i jejich uschlé listy.