Diskuze na téma: Juka - usychání listů

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 09.2. 2014 00:00
Na podzim jsem si koupila Yuccu a cca od nového roku mi začala chřadnout. Postupně mi ze zpod trsů žloutnou a následně usychají listy (týdně asi 6 listů), přitom uprostřed rostou nové (jen 2 listy). Substrát je na povrchu suchý, uvnitř mírně vlhký. Zalévám ji mírně jednou týdně a snažím se rosit i listy. Teplota v místnosti je 19-20 stupňů, polosvětlo. Když to začalo, přihnojila jsem hnojivem na palmy a zelené rostliny, ale nepomohlo to. Prosím o radu, jak jí pomoct. Předem děkuji, Zora.

Autor: Zora , Vloženo: 10.2. 2014 15:09
Neuvádíte, jaký druh juky máte. Nejčastěji se u nás v bytech či kancelářích pěstuje juka obrovská (Yucca elephantipes syn. Yucca guattemalensis). Tato rostlina má ráda světlé, slunné (lépe rozptýlené světlo, než přímý sluneční úpal) a vzdušné stanoviště (průvan jí však nesvědčí). Jako mladá má juka obrovská podobu listových růžic. Později spodní listy opadávají a dochází k zesílení kmínku.
S velkou pravděpodobností tedy popisovaný jev nebude projevem vaší špatné péče o rostlinu, ale jejím přirozeným chováním. Pro jistotu zopakujeme základní pravidla péče o tento druh juky v zimním období: V době vegetačního klidu (prosinec, leden) omezte zálivku juky na minimum a hnojení vynechte zcela. Větší problémy způsobuje přemokření substrátu, než jeho částečné proschnutí. Naopak rosení listů juce velmi prospívá (je ze své domoviny zvyklá na vyšší vzdušnou vlhkost). Pro zálivku je vhodné používat odstátou vodu a zálivku volit spíše podle vlhkosti substrátu.