Diskuze na téma: Hortenzie velkolistá

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Jindřiška , Vloženo: 21.4. 2017 14:51
Dobrý den, dostala jsem už starší hortenzii velkolistou a vysadila ji na polostinné místo do směsi rašeliny a hrabanky. Vloni ještě před zmrzlými mi začínala nakvétat, zatímco v jiných zahrádkách se hortenzie teprve budily. Stejně jako vloni, tak i letos má světlejší velké tenké listy, které teď spálil mráz. Může být stav listů příznakem např. nedostatku železa? Proč začíná s růstem tak brzy? Co s tím? Vloni jsem si myslela, že nějakou dobu potrvá, než se "usadí" na novém místě, ale letos vyrazila hned začátkem března. Určitě se ale nejedná o h. latnatou. Děkuji.

Autor: Jindřiška , Vloženo: 22.4. 2017 11:58
Ještě bych doplnila, že ze všech pupenů na jednotlivých prutech vyrostly nové výhony, které momentálně mají délku cca 10-12 cm a že tudíž všechny listy na celé rostlině jsou zkroucené a zvadlé (přešlé mrazem). Měla bych tedy po ostříhání rostliny "nechtěné" pupeny na všech prutech vylamovat, aby se tak nerozšiřovala? Vloni jednotlivé pruty ani nemohly množství a váhu květenství unést, přestože jednotlivé "kvítky" byly menší než je u hortenzií velkolistých obvyklé. Trvám na tom, že se nejedná o hortenzii latnatou. Byla totiž získána hřížením z velké hortenzie velkolisté. Foto bohužel nemám.
Autor: Standa , Vloženo: 24.4. 2017 14:24
Dobrý den, na Vaše otázky se bez podrobných znalostí konkrétních podmínek pěstování a péče těžko odpovídá. Asi bych však začal kontrolou pH půdy - železo se hortenziím dodává jen pokud je v půdě nadbytek vápníku. Dalším krokem je pak určitě pravidelné provádění správného řezu, což je u hortenzií docela věda (každý druh potřebuje něco jiného). S vylamováním pupenů bych byl ale opatrný, na jaře bych to rozhodně nedělal.
Autor: Jindřiška , Vloženo: 26.4. 2017 18:23
Dobrý den, najdu někde přesný popis, jak správně stříhat hortenzie? Říkáte, že to je věda, tak nejspíš ne. Už zase jsou mezi namrzlými listy vidět malá květenství. Půda na celé zahradě je spíše kyselá (podle plevelů a mechu), pH neznám a přidat k hortenzii vápník bych se bála, i když v televizi nějaký odborník, kterého si pozvali do Receptáře říkal, že červené h. chtějí vápník. Neříkal ale v jaké formě. Je normální, že z každého pupenu je výhon? Teď už je můžu vylámat - respektive po Zmrzlých? Kolik jí mám nechat větví a jaké větvení na každé větvi? Nechávala jsem hlavní + dva postranní výhony, aby nebyla přehuštěná. Vloni jsem jí dala trochu hnojiva na modré hortenzie - 2x cca půl konve a 1x trošičku Cereritu, jinak pouze dešťovku. Podobně mi divočí i další květena: chryzantémy, kopretina, levandule, srdíčko, juka - všechno je obrovské a rozrostlé. Zřejmě bude v půdě přebytek dusíku, ale co s tím?
Autor: Alis , Vloženo: 27.4. 2017 12:32
Problematické je, že různé druhy hortenzií se stříhají jinak. U Hortenzie velkolisté se před rašením odstřihávají květy těsně u prvního většího pupenu a dále slabé výhonky. Staré výhony, které kvetly v minulém roce, se seříznou zhruba na dvě třetiny.