Diskuze na téma: verticiliové vadnutí- Katalpa červenající

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Alena Bendová , Vloženo: 08.8. 2021 16:04
Dobrý den , jaké je řešení napadnulo-li Katalpu červenající Purpureu verticiliové vadnutí. Podle všech symptomů pozvolné sesychání a opadávaní listů se opravdu jedná o tuto nemoc. Začalo to v červenci jednou silnou větví , nyní už je strom skoro z půlky opadaný . Je jiné řešení než strom porazit? Také nevím jaký jiný strom by byl případně možný vysadit na toto místo. Děkuji za opověď.

Autor: Pavel , Vloženo: 11.8. 2021 10:53
Dobrý den,
při větším rozsahu poškození bude potřeba strom porazit a půdu vydesinfikovat. Verticiliové vadnutí u dřevin se často vyskytuje na problémových stanovištích (těžká, trvale zamokřená půda s nedostatečným přístupem vzduchu). Choroba se může snadno přenášet i na další stromy, houba přežívá na rostlinných zbytcích i několik let. Chemická ochrana příliš nepomáhá, jediná ochrana je prevence.
Autor: alena Bendová, Vloženo: 17.8. 2021 16:57
Dobrý den,pokud tedy strom porazím,následně
vykopu pařez,čím mám zem desinfikovat? A jaký strom se zaručeně touto chorobou nenakazí.Děkuji
Autor: Honza P. , Vloženo: 18.8. 2021 12:27
Dobrý den, půdu desinfikujeme na podzim vápnem. Odpovědět, jaký strom se zaručeně nenakazí, se nedá. Katalpa by měla být celkem odolná, chorobám příliš často nepodléhá, ale stát se může.. Jak už bylo výše řečeno, důležitá je prevence a nákup stromků v renomovaných zahradních centrech, kde vám poskytnou i kvalitní informace.