Zeleninová zahrada

Jak správně pečovat o zeleninu a bylinky od zasazení až po sklizeň?

Co s hrachovinou po sklizni?

Otázka: Když sklidím hrášek, tak mohu nějak ještě tu zbylou hmotu využít? Je mi líto všechno vyhodit. Děkuji, Jarka.
Odpověď: Jarko, pokud není porost nijak napaden chorobami či škůdci, pak je možné zbylou hmotu (nazývanou také hrachovina) využít dvěma způsoby. Buď je možné ji usušit a použít jako krmivo a nebo ji můžete - jako tzv. zelené hnojení - zapravit do půdy. Zarývat by se neměla uschlá nať, ale pokud možno svěží, zelená. Po sklizni rostliny vytrhejte a poničte (ať už rýčem nebo jen rozšlapáním). Teprve takto narušené rostliny můžete zarýt do půdy. Pro klasické zelené hnojení se hrách používá také, ale zarývá se už v době, kdy obsahuje nejvíce živin, tedy těsně před rozkvětem.


Podobné příspěvky



Kam dál?

  • Tipy na podzimní posílení imunity

    Podzimní zahrada: Tipy, jak ji využít na posílení imunity

    , 0 komentářů

    Zahrada je plná pokladů, díky kterým můžete posílit svou imunitu. S příchodem podzimu nastává ten pravý čas, kdy byste svému imunitnímu systému měli věnovat největší péči. Díky několika bylinkám a potravinám ze zahrady zvládnete posílit organismus a odolat nachlazení a virózám typickým pro podzimní období.