Ovocná zahrada
Nejen o jednotlivých druzích stromů, ale i jak a proč prořezávat a vysazovat.Který jeřáb je jedlý?
Jeřáb, na jehož jeřabinách si pochutnáte, se jmenuje jeřáb sladkoplodý moravský (Sorbus aucuparia subsp. Moravica). Je vyšlechtěný z jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia), zvaného někdy též jeřáb obecný.
Jeřáb sladkoplodý rozlišíme nejsnadněji podle chutných plodů (ani jeden z těchto jeřábů není jedovatý, ten ptačí jen není chutný). V době, kdy ještě plody nejsou zralé, můžeme oba druhy snadno rozlišit podle ozubení lístků. U jeřábu sladkoplodého je ozubení méně výrazné a sahá od špičky asi do poloviny lístku, u jeřábu obecného sahá do dvou třetin délky lístku, někdy až k jeho základně.
Podobné příspěvky
-
Skvrny na listech jahodníku
Otázka:Na listech jahodníku, který je na stejném místě třetím rokem, se objevily skvrny s bělavým středem. Mám pocit, že skvrn stále přibývá. Budu rád, když mi poradíte. Bojím se v době blížící se sklizně používat nějaké nevhodné postřiky. Milan
-
Sloupový strom vyřeší problém s místem?
Otázka: Máme docela malou zahradu a tak velmi zvažujeme, co si do ní můžeme dovolit vysadit. Zaujala nás nabídka sloupových stromů. Ale prý je to jen reklamní trik. Tak se bojíme, aby to nebyly zbytečně vyhozené peníze. Rodina Navrátilova. -
Nejlepší sklizeň jahod
Otázka: Je lepší sklízet jahody ráno nebo večer? Předem děkuji za radu, Eliška. -
Množení ostružiníku
Otázka: Rád bych získal více rostlin beztrného ostružiníku. Na rozdíl od toho trnitého má mnohem méně šlahounů. Děkuji, Luděk.
max./min. teplota
0/-5°C
13. Leden, Pondělí
-
14. Leden, Úterý
max./min. teplota 1/-6°C min. přízemní teplota -6.8°C množství srážek 0.5mm -
15. Leden, Středa
max./min. teplota 2/-1°C min. přízemní teplota -1°C množství srážek 0.1mm -
16. Leden, Čtvrtek
max./min. teplota 3/-3°C min. přízemní teplota -3.5°C množství srážek 0mm