Diskuze na téma: Katalpa usychá
Přesto jsme zkusili najít příčiny chřadnutí vašeho stromu. Katalpy (Catalpa) mají rády teplé a světlé stanoviště. Naopak přistínění příliš nesnášejí. Mladé stromky po výsadbě potřebují pravidelnou zálivku, ale jinak platí, že katalpa lépe snáší krátkodobé sucho než dlouhodobé přemokření.
V našich podmínkách katalpy příliš škůdci a chorobami netrpí. Nejčastěji je zmiňováno letní padlí, které se projevuje bílými skvrnami na listech.
Katalpy bývají též napadeny houbovou chorobou zvanou verticiliové vadnutí (Verticillium albo-atrum). Choroba se postupně šíří od kořenů až do koruny. V poškozených částech koruny je porušen transport vody a živin, postupně dochází k vadnutí listů, výhonů až celé větve. Verticiliovému vadnutí snadno podléhají rostliny výživově oslabené, promrzlé během zimního období, nebo také ty, které jsou vysazeny v sušší lokalitě. Zmíněná houbová choroba se vyskytuje na širokém spektru kulturně pěstovaných i divoce rostoucích bylinných i dřevitých hostitelů. Z okrasných dřevin jsou to nejčastěji rody javor, katalpa a Koelreuteria. Jediné účinné ochranné opatření je nevysazovat katalpy v místech, kde se předtím vyskytovalo verticiliové vadnutí. Celkový stav stromu však ovlivňuje mnoho faktorů, které jsou vázány na stanovištní a klimatické podmínky.
Posílám pár fotek , snad Vám něco napoví. Toho verticiliového vadnutí se bojím , dá se s tím něco dělat ? Je to přenosné i na jiné dřeviny ? Děkuji moc za odpověď.
Podrobně se chorobami katalp, které k nám většinou byly zavlečeny při dovozu těchto stromů, zabývá článek Choroby a škůdci na katalpách trubačovitých v Opavě, publikovaný 2010 v 1. čísle časopisu Živa. V elektronické podobě je dostupný zde: http://ziva.avcr.cz/files/ziva/pdf/choroby-a-skudci-na-katalpach-trubacovitych-v-opav.pdf
Nevíte co ničí listy katalpy? Mám nově vysázený stromek a od začátku mám vykousané listy. Některé až do poloviny a v některých jsou jen dírky. Nic jsem na stromku nenašla. Žádné zvířátko. ????
Předem děkuji
Catalpa mám 3. sezonu - doteď velmi prospívala, koupena již poměrně vzrostlá, od vysazení dále značně zmohutněla.
Zničehonic začala odshora usychat - stav viz foto vznikl cca během týdne.
Místem to není, je na dostetečně osluněném místě (jihozápadní část pozemku, nestíněná).
verticiliové vadnutí rostlin je způsobené ucpáním cév myceliem houby Verticillium spp. (nejčastěji Verticillium albo-atrum), jedná se tedy o houbovou chorobu. S určitostí by diagnózu mohl potvrdit rostlinolékař.
max./min. teplota
0/-5°C
13. Leden, Pondělí
-
14. Leden, Úterý
max./min. teplota 1/-6°C min. přízemní teplota -6.8°C množství srážek 0.5mm -
15. Leden, Středa
max./min. teplota 2/-1°C min. přízemní teplota -1°C množství srážek 0.1mm -
16. Leden, Čtvrtek
max./min. teplota 3/-3°C min. přízemní teplota -3.5°C množství srážek 0mm