Diskuze na téma: Kdy začít sklízet rané brambory

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Anonym , Vloženo: 22.6. 2015 00:00
Poradíte mi, jak poznám, že už mohu začít sklízet rané brambory. Děkuji, Pavel.

Autor: Jitka , Vloženo: 22.6. 2015 10:39
Pavle, buď můžete počkat, až začne rostlinám žloutnout nať. To je signál, že ukončily vegetaci. Případně můžete zkusit opatrně odhrnout trochu zeminy a rukou opatrně nasaháte nějaké hlízy. U kvetoucích odrůd brambor můžete odebírat první hlízy krátce po odkvětu. U raných brambor nemusíte čekat na tzv. fyziologickou zralost a je možné je sklízet dřív, než bude jejich slupka pevná. Sklizeň by měla probíhat za suchého počasí a při teplotě vzduchu mezi 8 - 20 °C.
Rané brambory obsahují hodně vody a málo škrobů, proto nejsou vhodné k delšímu skladování. Ideální tedy při jejich pěstování v malém je, když sklidíte jen tolik hlíz, kolik potřebujete k okamžité konzumaci. Nezapomeňte pak opět rostliny důkladně přihrnout zeminou. Díky postupnému sklízení necháte menším hlízám čas lépe dozrát. 
Poznámka redakce: Protože se často stává, že čtenáři hledají také "ranné brambory" přidáváme vysvětlení Internetové jazykové příručky jak to s tím používáním slova raný vs. ranný je. Slovo raný (ranější, nejranější) se používá ve smyslu časný (tedy např. rané brambory). Naopak ranný by se mělo používat pouze ve významu kdy se něco týká rány.