Diskuze na téma: Rada - řez třešně čtvrtkmen

(0hlasů)
Hodnotit mohou pouze přihlášení uživatelé
Autor: Nepřihlášený uživatel - Lukáš , Vloženo: 24.2. 2023 13:53
Třešeň Black Star na pomalu rostoucí podnoži Gisela 6. Prosím potřeboval bych poradit s řezem této třešně. Snažil jsem se a chci, aby třešeň rostla jako čtvrtkmen, jelikož máme malou zahradu. Vystříhl jsem proto loni terminál. První patro mělo a má pouze 2 kosterní větve, které se nyní dále rozvětvují a nad nima narostly v místě odstřiženého terminálu 3 nové kosterní větve, které mají víceméně stejnou tloušťku viz fotky.
Prosím o radu, jak v letošním roce na jaře, až budou pupeny, mám provést řez. Ideálně prosím do fotky škrtnout ty větve, které se mají odstřihnout.
Děkuji moc předem za ochotu a radu.

Autor: Petr N. , Vloženo: 02.3. 2023 18:39
Dobrý den, foto může trochu zkreslovat, netroufnu si proto určit, který výhon konkrétně odstranit, vždy je lepší stromek vidět „na živo“. Při řezu třešně bych ale postupoval podle obecných pravidel – tedy odstranit výhony, které překážejí, rostou dovnitř, příp. se kříží nebo příliš korunu zahušťují.
Snažil bych se ponechat asi 4 až 5 základních silnějších větví, ideálně aby rostly přibližně stejnoměrně od sebe a aby byly od hlavní osy v úhlu ne méně než 45 st. Pokud budete při tvarování stromku zkracovat jednotlivé výhony, měly by zůstat alespoň 60 cm dlouhé. V každém případě bych řez příliš nepřeháněl a provedl raději jen to nejnutnější.
Autor: Lukáš , Vloženo: 06.3. 2023 08:50
Dobrý den,
děkuji za radu, chci se zeptat, jelikož mám z předloňského roku založené pouze 2 kosterní větve a to je málo, mohu si založit třetí z větve, v místě kde jsem vystříhl terminál? Jak jsou ty 3 větve úplně nahoře roustoucí, že bych tu přivázanou směrem do koruny vystříhl a ze zbylých dvou bych vybral jednu, kterou bych vůbec nekrátil, posloužila by jako terminál pro další patro kosterních větví do dalších let. A ta druhá větev, tu bych zkrátil cca na 5 oček směrem na venkovní očko a z té bych vytvořil tu třetí kosterní větev, aby první patro mělo alespoň 3 kosterní větve. Bude to takto v pořádku?
Děkuji za radu.